Zie 2006

Hannah ArendtEen onverschrokken geest - dat is wellicht de beste karakterisering van Hannah Arendt. Deze joodse filosofe werd 100 jaar geleden geboren in Linden bij Hannover. Ze studeerde wijsbegeerte bij Martin Heidegger en Karl Jaspers. In 1933 werd ze door de Gestapo gearresteerd. Het lukt haar te vluchten, waarna ze emigreert naar de Verenigde Staten. Ze publiceerde baanbrekende werken over het leven van de geest, over de mens als handelend wezen, over politiek en terrorisme. Bijzonder veel aandacht trok haar verslaggeving van het proces rond de oorlogsmisdadiger Eichmann. In deze cyclus wordt duidelijk hoezeer haar denken nog steeds velen inspireert.


dinsdag 17 januari – Het leven van Hannah Arendt

Dr. Joke Hermsen is filosofe, schrijfster en hoofdredacteur van het tijdschrift Boekman. Hannah Arendt is voor haar een grote inspiratiebron.


dinsdag 24 januari – Het denken van Hannah Arendt

Prof. dr Maurice Weyembergh is emeritus hoogleraar wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij redigeerde het boek Hannah Arendt: vita activa versus vita contemplativa (1999).


dinsdag 31 januari - De actualiteit door de ogen van Hannah Arendt

Prof. dr. Hans Achterhuis is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Twente en vindt Hannah Arendt een van de belangrijkste filosofen van de 20e eeuw.


Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur. Aanmelden vooraf is niet mogelijk.