Zie 2005

Newton / 24 november

Isaac Newton bij Studium Generale

Isaac Newton (1642-1727) wordt veelal gezien als de grootste geleerde die ooit heeft geleefd, omdat hij de grondslag heeft gelegd voor de moderne wis- en natuurkunde. De meeste tijd echter besteedde hij aan esoterische zaken als alchemie. Het Studium Generale van de Universiteit Twente werpt op donderdag 24 november licht op het mysterieuze leven van deze grote geleerde.


Newton speelde als auteur van het boek Philosophiae Naturalis Principia Mathematica een centrale rol in de wetenschappelijke revolutie van de zeventiende eeuw. Toch zijn er aanwijzingen in overvloed dat hij zijn werk zelf allerminst zo interpreteerde. Afgezien van de korte episoden in zijn leven waarin hij de grondslagen legde voor zowel de moderne wiskunde als de natuurkunde, besteedde hij vrijwel al zijn tijd aan zaken als alchemie, theologie en kerkgeschiedenis. Wat was Newtons eigen wereldbeeld en hoe hing dit samen met zijn wetenschappelijke werk? Wat was de basis van zijn succes? Is zijn reputatie als grootste genie aller tijden terecht?


Prof. dr. Klaas Landsman is op donderdag 24 november te gast bij het Studium Generale en zal dan vertellen over zijn roman Requiem voor Newton (Contact, 2005), waarin het leven van Newton centraal staat. Landsman is hoogleraar in de Analyse aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens zijn verblijf als postdoc in de mathematische fysica te Cambridge raakte hij gefascineerd door Newton.


Lezing op donderdagmiddag 24 november van 16.00 uur tot 17.00 uur. Vrijhof / Amphitheater. Aanmelden vooraf is niet mogelijk.