Zie 2005

Krachten in de natuur / 4 + 11 oktober
Cyclus op twee dinsdagavonden in oktober. Aanvang 19.30 uur. Vrijhof / Amphitheater.


Natuurkrachten zijn overweldigend. Tsunami’s slaan stukken land weg, vulkaanuitbarstingen bedekken de aarde met lava. In onze contreien gaat het er rustiger aan toe, maar ook hier laat de natuur haar spierballen zien. Windhozen ontwortelen bomen. Reuze hagelstenen perforeren de kassen van het Westland. En bliksemschichten kunnen van alles in lichterlaaie zetten. Op een grotere schaal, in ons universum, laat Moeder Natuur ook haar reusachtige krachten zien wanneer sterren imploderen.


4 oktober

Donder en bliksem

Dr. Aarnout van Delden is verbonden aan het Instituut voor Maritiem en Atmosferisch onderzoek te Utrecht. Hij doet onderzoek naar de dynamica van onze atmosfeer en is geïnteresseerd in uitzonderlijke weersomstandigheden, zoals het ontstaan van zware fronten, cyclonen en stevige onweersbuien.


11 oktober

De implosie van een ster

Prof. dr. Jan Kuijpers is hoogleraar sterrenkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij doet onderzoek naar neutronensterren en radiopulsars, en is gefascineerd door zwarte gaten.


Aanmelden vooraf is niet mogelijk. Deze cyclus sluit aan op de Wetenschaps- en Techniekweek die dit jaar het thema ‘Ken je krachten’ heeft.