Nieuwe energie 17,24 en 31 mrt

Cyclus


Nieuwe energie


Olie, (schalie)gas en steenkool zijn in de loop van miljarden jaren ontstaan. Wij stoken ze in een tijdsbestek van een paar eeuwen op. Wetenschappers en technologen zijn druk op zoek naar alternatieve, duurzame bronnen. Biedt de pyrolysetechnologie uitkomst, waarbij biomassa in een enkele seconden tot olie getransformeerd wordt? En hoe kun je wiskunde inzetten om op basis van grillige zonneschijn en windvlaag een stabiel elektriciteitsnetwerk te maken? En wat te denken van kernfusie: is dat duurzaam en wanneer werkt de eerste fusiereactor op commerciële basis?


Dinsdag 17 maart

Smart grids

Prof. dr. Johann Hurink, is hoogleraar besliskunde aan de Universiteit Twente en wetenschappelijk directeur van het Landelijk Netwerk Mathematische Besliskunde. Hij is gespecialiseerd in Decentralized Energy Management en in smart grids.Dinsdag 24 maart

Kernfusie: een zonnetje op aarde?

Prof. dr. ir. Tony Donné is programmamanager van EUROfusion. Hij coördineert het onderzoek op het gebied van fusiefysica en -technologie in 29 Europese landen. Daarnaast is Donné deeltijdhoogleraar Diagnostiek van Fusieplasma’s aan de Technische Universiteit Eindhoven.


Dinsdag 31 maart

Van bermgras en houtsnippers tot pyrolyseolie

Ir. Gerhard Muggen, directeur van BTG-Bioliquids BV legt uit hoe pyrolysetechnologie werkt. Zijn bedrijf voor duurzame biobrandstoffen bouwt in Hengelo een pyrolysefabriek.


Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.


Dit programma is een coproductie van Studium Generale, KIVI-NIRIA en GeneratIn’, een netwerk van jonge duurzaamheidsprofessionals.