Zie 2014 VJ

4 en 11 nov: Als de blaadjes vallen/ depressie

Cyclus

Als de blaadjes vallen… 

De herfst lijkt een klassiek jaargetij voor depressies, maar depressies komen in alle seizoenen voor, in alle lagen van de bevolking, bij jong en oud. Ook onder studenten. Depressies zijn niet alleen erg voor degenen die er onder lijden, maar geven ook onmacht bij vrienden en huisgenoten. Wat zijn depressies en wat je ertegen kunt doen?

 

Dinsdag 4 november

Tussen dip en droom

Depressie komt veel voor én komt vaak terug. Claudi Bockting legt uit wat een depressie is en wat je kunt doen om depressieve gevoelens te verminderen. Ze geeft een overzicht van diverse therapieën. Wat werkt het beste op de lange duur? 

 

Prof.dr. Claudi Bockting is als klinisch psycholoog en psychotherapeut verbonden aan de RUG. Haar onderzoek richt zich op beïnvloedbare factoren rondom een depressie. Ze is ondermeer auteur van Niet meer depressief (2009) en coauteur van Tussen Dip en Droom: Durf te voelen, doorbreek je patronen (2013).

 


Dinsdag 11 november

Hardlopen tegen de depressie


Kun je een depressie beïnvloeden met hardlopen? Volgens Bram Bakker ontlast bewegen niet alleen de overbelaste hersenschors, maar helpt het ook tegen een passieve leefwijze. Hoe is de verhouding tussen bewegen, praten en pillen?

 

Dr. Bram Bakker is psychiater en schrijver. Hij behandelt mensen met depressies, eet- en angststoornissen. Hij publiceerde veel boeken, waaronder: Loden last, het taboe rond zelfmoord (2004), Running Therapie (2008) en Blijf beter! (2013).

 

Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.


Deze cyclus is een coproductie van Studium Generale en de UT-studentenbegeleiding.