Science Café Enschede: Plastic Soep

In onze zeeën en oceanen drijft een gigantische hoeveelheid plastic. Dit plastic concentreert zich tot enorme vuilnisbelten, maar valt ook uiteen in piepkleine deeltjes. De 'verplastificering' van de wereldzeeën heeft grote consequenties voor flora en fauna. Doordat het plastic zich steeds hoger in de voedselketen ophoopt, kan het ook gevaarlijk worden voor de mens. Hoe komt dit plastic in zee terecht? Kunnen we het afval eruit vissen? En hoe voorkomen we dat de plastic soep verder uitbreidt?


Ir. Siem Haffmans is lid van de Plastic Soup Foundation en werkzaam bij Partners for Innovation. Hij zal uitleggen wat het bedrijfsleven en de consument kunnen doen aan het verminderen van de plastic uitstoot.


Drs. Maria Westerbos is werkzaam als voorzitter en campagneleider bij de Plastic Soup Foundation. Zij houdt zich bezig met het op de kaart zetten van de Plastic Soup Foundation en met gedragsverandering van bedrijven, regering, overheden, consumenten en NGO’s op gebied van micro plastics gebruik.


Woensdag 13 maart, 20.00-22.00 uur, Forum Café (Stationsplein 1, Enschede)Meer informatie:

Installer nu de iPhone-app van de Foundation, en onderzoek of je micro plastics in huis hebt.


Het filmpje van het science cafe:

De aflevering van ‘Beagle, in het kielzog van Darwin’ over plastic soep (16 mei 2010)

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Website over plastic soep aan boord van de Beagle

Hier vind u een uitgebreide pagina over het (wetenschappelijk) onderzoek dat uitgevoerd werd aan boord van de Beagle. Lees daar uitgebreide uitleg over plastic soep en verslagen van de reis van de Beagle.


Website van de VPRO-serie Beagle, in het kielzog van Darwin

Op de VPRO pagina van de serie over de Beagle is een dossier gewijd aan plastic soep.