Zie Video-archief

Studium Generale Gemist?

Kon u om een of andere reden de lezing niet bijwonen? In dat geval kunt u ze hier alsnog terugkijken. Sinds het voorjaar van 2012 worden alle lezingen van Studium Generale en Science Café Enschede opgenomen en hier gepubliceerd.


14/05/2013 - Tijdmachines

Als je omstreeks 1850 een stem hoorde wist je één ding zeker: de eigenaar van die stem was in leven (en in de buurt). De opnametechniek heeft de vergankelijkheid van stem en beeld een halt toegeroepen. Deze strikt rationele techniek creërt zo een eigen mythische wereld.


Met Prof. dr. ing. René Munnik.

Bekijk meer

07/05/2013 – Ecocrime

Ecological crime is a new branch of global organized crime. It has become highly lucrative to deal in Nature’s precious resources. This symposium focuses on the causes of illegal logging, the extent of deforestation and the solutions, both at a (trans)national level as well as on the level of local communities.

Bekijk meer

23/04/2013 – Psychology of first impressions

When you meet somebody for the first time, you instinctively ‘know’ whether he or she is OK or not. This gut feeling, more formally known as first impression, takes place in an instant. Often, this first impression is a lasting one. Met Prof. Dr. Detlef Fetchenhauer

Bekijk meer

16/04/2013 – Kierkegaard door prof. Glas

De vraag hoe een gelukkig leven te leiden is van alle tijden. De Romeinen stelden zich deze vraag, evenals denkers uit de negentiende eeuw. Dit tweeluik staat stil bij de Romeinse keizer Marcus Aurelius, en bij de Deense filosoof Søren Kierkegaard. Met Prof. dr. Gerrit Glas

Bekijk meer

Marcus Aurelius

Studium Generale gemist? De video van de lezing van vorige week staat online. Daarin vertelt prof. dr. Fik Meijer over de Romeinse Keizer en filosoof(?) Marcus Aurelius.

Een compleet overzicht van onze lezingen kunt u vinden in ons (video)archief.

Bekijk meer

2/4/2013 – Growing new organs with anthony atala

”Als een salamander het kan, waarom wij dan niet?” De gekke wetenschapper die alles op alles zet om zijn verloren arm terug te groeien. In de film kan het al. Maar menselijk weefsel regenereren is ook een serieuze wetenschap.

Bekijk meer

26/3/2013 – De Ziel van Japan

Op 11 maart 2011 sloeg in Japan het noodlot toe: een muur van water verzwolg grote delen van de oostkust. Tot overmaat van ramp ontplofte de kerncentrale van Fukushima. De ziel van Japan lag bloot. Deze lezing biedt een kijkje in de bijzondere cultuur van Japan. Met prof. dr. Rien Segers

Bekijk meer

19/3/2013 – Let the game begin

Gamen is een populair tijdverdrijf. Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen wordt het bovendien steeds leuker en spannender. Op de UT wordt gewerkt aan een breincomputerinterface. Al dit gamen kan echter ook uit de hand lopen en een verslaving worden. Interview met de gamers.

Bekijk meer

19/3/2013 – Let the game begin

Gamen is een populair tijdverdrijf. Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen wordt het bovendien steeds leuker en spannender. Op de UT wordt gewerkt aan een breincomputerinterface. Al dit gamen kan echter ook uit de hand lopen en een verslaving worden. Met Prof. dr. Anton Nijholt.

Bekijk meer

19/3/2013 – Let the game begin

Gamen is een populair tijdverdrijf. Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen wordt het bovendien steeds leuker en spannender. Op de UT wordt gewerkt aan een breincomputerinterface. Al dit gamen kan echter ook uit de hand lopen en een verslaving worden. Met Dr. Maria Haagsma en de discussie.

Bekijk meer

13/3/13 - Science Café: Plastic Soep

In onze zeeën en oceanen drijft een gigantische hoeveelheid plastic. Dit plastic concentreert zich tot enorme vuilnisbelten, maar valt ook uiteen in piepkleine deeltjes. De 'verplasti-ficering' van de wereldzeeën heeft grote consequenties voor flora en fauna. Met ir. Siem Haffmans..

Bekijk meer

13/3/13 - Science Café: Plastic Soep

In onze zeeën en oceanen drijft een gigantische hoeveelheid plastic. Dit plastic concentreert zich tot enorme vuilnisbelten, maar valt ook uiteen in piepkleine deeltjes. De 'verplasti-ficering' van de wereldzeeën heeft grote consequenties voor flora en fauna. Met drs. Maria Westerbos..

Bekijk meer

12/3/13 - Lezingencyclus deel 2 - Leren Leren: Bewuster en effectiever leren

Op de UT wordt er flink wat geleerd. De manier waarop verschilt: de één is visueel ingesteld en leert veel van schema’s, terwijl een ander juist op taal gericht is. Naast deze leerstijlen bestaan er ook leerniveaus. Met Drs. Thelma Stobbelaar.

Bekijk meer

5/3/13 – Lezingencyclus deel 1 – Leren Leren: leerstadia en leerstijlen

Op de UT wordt er flink wat geleerd. De manier waarop verschilt: de één is visueel ingesteld en leert veel van schema’s, en de ander van taal. Naast deze leerstijlen bestaan er ook leerniveaus. Met Dr. Erik Jan van Rossum en Dr. Rebecca Hamer

Bekijk meer

26/2/2013 – Jelle brandt corstius: moeilijke landen

Jelle Brandt Corstius is een fervent liefhebber van Moeilijke Landen. Deze landen zetten zijn brein aan het werk en maken hem ervan bewust dat hij leeft, ook al krijgt hij tenminste één zenuwinzinking per dag. Moeilijke landen bestaan in alle soorten en maten, van Rusland tot België.

Bekijk meer

13/2/13 – Lezingencyclus deel 2 – van a naar b: Bewegzijzering

Letters komen voor in heel verschillende types. Een letter is cruciaal bij bewegwijzering op onoverzichtelijke plekken zoals luchthavens en stations. Een tweeluik over typografie en grafisch ontwerp. Met Annemarie van den Bos, Mijksenaar B.V.

Bekijk meer

5/2/13 – Lezingencyclus deel 1 – van a naar b: van arial tot times new roman

Letters komen voor in heel verschillende types. Een letter is cruciaal bij bewegwijzering op onoverzichtelijke plekken zoals luchthavens en stations. Een tweeluik over typografie en grafisch ontwerp. Met Chris Vermaas.

Bekijk meer

7/2/13 – Symposium: Science of the future

What might have been science fiction way back in the 1980s, has become scientific reality today. No one would have had the slightest idea that of the use of smartphones and tablets. five scientists from the Jonge Akademie @ UT will tell what they think their research might look like in 2040.

Bekijk meer

7/2/13 – Symposium: Science of the future

What might have been science fiction way back in the 1980s, has become scientific reality today. No one had the slightest idea that of the use of smartphones and tablets. five scientists from the Jonge Akademie @ UT about what their research might look like in 2040. Discussie

Bekijk meer

29/1/13 – Lezing: de zandmotor

Dijken en duinen beschermen ons kikkerlandje tegen overstromingen. Maar voor hoe lang nog? Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en Nederland komt steeds lager te liggen. Innovatieve oplossingen als de Zandmotor zijn daarom noodzakelijk. Dit is een enorme zandbuffer voor de kust. Met Dr. Jan Mulder

Bekijk meer

22/1/13 – Lezing: de donkere kant van het heelal

Het standaardmodel van de deeltjesfysica verklaart veel, maar nog lang niet alles. Zo is het fenomeen van de donkere materie en energie nog onbegrepen. Maar liefst 96% van ons heelal uit deze obscure materie en energie. Met Dr. Henk Hoekstra

Bekijk meer