Zie 2012 NJ

Nederlands leeft!


De Nederlandse taal is dynamisch. Zij absorbeert invloeden uit bijvoorbeeld het Engels en het Surinaams, maar verandert soms ook van binnenuit. Sinds mensenheugenis maakt men zich daar druk om: taalverandering wordt snel gezien als taalverloedering. Dit programma onderzoekt hoe het met het Nederlands anno 2012 gesteld is. Wie zijn de slechtste taalgebruikers? Wat zijn de grootste ergernissen: 'zeg maar' of 'hun hebben'? Bestaat het Nederlands over honderd jaar nog of praten we dan allemaal Engels? En kunnen de UT-medewerkers en -studenten nog een beetje spellen?


Donderdag 22 november

Taalverloedering

Prof. dr. Marc van Oostendorp is gespecialiseerd in taalverandering en -verloedering. Van Oostendorp is hoogleraar Fonologische Microvariatie aan de Universiteit Leiden en senior-onderzoeker bij het Meertens Instituut te Amsterdam. Hij schreef het boek Verandering en verloedering. Normen en waarden in het Nederlands.


LET OP WIJZIGING CUBICUS 209. 19.30-21.00 uur.


Dinsdag 27 november

Het grote UT-dictee der Nederlandse taal

Tijdens deze spannende avond testen wij de spellingsvaardigheid van de medewerkers en studenten van onze universiteit. Het UT-dictee is geschreven door de journalisten van het UT-Nieuws en zal worden voorgedragen door hoofdredacteur Ditta op den Dries.


Wil je ook mee doen? Kijk hier voor meer informatie over deelname en spelregels.


Waaier, zaal 2. 19.30-21.30 uur.


Dit programma is een coproductie van Studium Generale en UT-Nieuws.