Zie 2012 NJ

Science Café Enschede: Huis-tuin en keuken natuurkunde op 12 dec

Huis-, tuin- en keukennatuurkunde


Voor spannende natuurkunde hoef je niet naar CERN of het Fermi-lab, je kunt gewoon zelf thuis aan de slag. Is je wel eens opgevallen hoe gracieus een druppel melk in een glas thee plonst? Wist je dat vloeistoffysici smullen van koffievlekken? Ook op nanotechnologisch gebied valt er thuis van alles te beleven: van schoensmeer en shampoo tot zelfreinigende stoffen. Hoe verandert de wereld van de nanometer ons dagelijks leven? Dit ScienceCafé belicht spectaculaire natuurkunde en omvat een aantal bijzondere proefjes waaronder een atomaire-flipperkast.


Dr. ir. Jacco Snoeijer is vloeistoffysicus aan de UT en doet onderzoek naar glijdende druppels en ‘bubbles’, van belang voor de onder andere de iPhone.

Prof. dr. Harold Zandvliet is nanofyscius aan de UT en maakt nano-draden van één atoom dik. Ook houdt hij zich bezig met nano-machines en ontwikkelde hij een atomaire flipperkast.


Side-kick is ir. Hanneke Gelderblom, verbonden aan de Physics of Fluids Group van de UT.


Moderator van de avond is prof.dr.ing. Dave Blank.Woensdag 12 december, 20.00-22.00 uur, Forum (stationsplein 1, Enschede)