Klein, kleiner, kleinst: miniaturisering


Computers worden niet alleen steeds sneller, maar ook steeds kleiner. Paste de ENIAC in de jaren veertig amper in een pakhuis, tegenwoordig zijn computers zelfs ingebouwd in kleding of in smart dust: een draadloos netwerk bestaande uit mini-sensoren. Miniaturisering is een belangrijke technologische ontwikkeling waar UT-onderzoekers flink aan bijdragen. Nanotechnologen weten atomen laag voor laag te stapelen en maken zo materialen met nieuwe eigenschappen. Ook experimenteert men met de quantumcomputer, een computer die nóg kleiner en nóg sneller zal zijn.


Dinsdag 25 september

Quantumcomputer

Dr. ir. Floris Zwanenburg werkt aan een quantumcomputer. Dat is een computer die rekent met schakelaartjes die tegelijkertijd aan én uit kunnen staan. Hoe werkt dat precies? En welke rol speelt het mysterieuze Majoranadeeltje bij de ontwikkeling van deze nieuwe computers? Zwanenburg is verbonden aan de vakgroep NanoElectronics op de UT.

(Deze lezing is in de Vrijhof/Agora.)


Dinsdag 2 oktober

Smart dust

Prof. dr. ing. Paul Havinga ontwikkelt mini-sensoren die bij elkaar een draadloos sensornetwerk vormen, om bijvoorbeeld bosbranden of koraalriffen in kaart te brengen. Omdat deze sensoren zo klein zijn en razendsnel informatie kunnen verzamelen, wordt dit ook wel smart dust genoemd. Havinga is hoogleraar Pervasive Systems op de UT.


Dinsdag 9 oktober

Nanotechnologie

Prof. dr. ing. Dave Blank, wetenschappelijk directeur van nanolab MESA+, legt uit hoe je met atomen nieuwe materialen kunt bouwen. Welke natuurwetten gelden er op nano-schaal? En hoe kun je daar handig gebruik van maken? Schuilt er gevaar in nano-deeltjes of nano-robots?


Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.


Deze cyclus vindt plaats in het kader van Oktober Kennismaand.