2012 NJ

2012 NJ


China is steeds nadrukkelijker aanwezig op het wereldtoneel. Je kon al geen gymschoen of onderbroek aantrekken of die was ‘made in China’. Sinds kort komen daar Chinese auto’s, zonnepanelen en andere luxe artikelen bij. Zeker nu Europa en de VS in zwaar economisch weer verkeren, onderzoekt China hoe het zijn positie in de wereld kan versterken. Wat weten wij eigenlijk van dit land dat hard op weg is het centrum van de wereld te worden? Een tweeluik over het leven in China.
Dinsdag 4 december

China’s megasteden

In China schieten onbekende miljoenensteden als paddenstoelen uit de grond. Het platteland stroomt leeg en boeren trekken massaal naar de stad. Hoe beleeft een Europeaan deze snelkookpan: ontdekt hij in China de metropolen van morgen of slechts een enorme vastgoedzeepbel? En wat zijn de gevolgen van deze ongekende verstedelijking voor de Chinezen en voor de rest van de wereld?


Michiel Hulshof is journalist en programmamaker. Hij publiceerde met Daan Roggeveen het boek De stad die naar meneer Sun verhuisde. Over nieuwe megasteden in China.


Dinsdag 11 december

Leven in China

China, het land met de meeste inwoners ter wereld. Een land waar de overheid het reilen en zeilen van haar inwoners nauwlettend in de gaten houdt. Hoe is het voor een westerling om in deze volksrepubliek met een socialistische markteconomie te wonen? Hoe manifesteert zich de macht van de overheid in het dagelijks leven? En zullen wij ‘de Chinees’ - als die al bestaat - ooit begrijpen?


Garrie van Pinxteren is sinoloog en voormalig China-correspondent voor NRC Handelsblad en de NOS. Ze heeft jarenlang in China gewoond en keert er nog vaak terug. Ze is auteur van het boek China. Centrum van de wereld.

Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.


Dit programma is een coproductie van Studium Generale en studieverenigingen Communiqué, Inter-Actief en Scintilla.