Zie 2009

De tijd de baas op 8 en 15 dec

De tijd de baasWat is tijd? ‘Als ik er niet over nadenk weet ik het, en als ik er wel over nadenk weet ik het niet’, zo verzuchtte kerkvader Augustinus een hele tijd terug. Hij kreeg de tijd niet te pakken. Hoe dat moeilijke aspect van het leven de baas te worden lijkt dan ook bijna een onmogelijke opgave. In deze cyclus worden twee benaderingen gepresenteerd. Een uit de biologie, waarin op grond van diverse fysieke ritmes handen en voeten wordt gegeven aan het omgaan met de tijd. En een vanuit de visie van een andere kerkvader, Benedictus, die een uiterst praktische en gezegende omgang met tijd voorstond.


dinsdag 8 december

Chronobiologie – over biologische ritmes en hun gevolgen

Dr. Marijke Gordijn is verbonden aan de afdeling chronobiologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij gaat in op de biologische klok, individuele verschillen in ‘circadiane’ ritmiek, hoe de biologische klok valt te beïnvloeden, ochtendhumeuren, slaaptekort en verkeerde collegetijden.


dinsdag 15 december

De regel van Benedictus als time-management

Prof. dr. Wil Derkse studeerde scheikunde en filosofie. Hij is aan de Radboud Universiteit Nijmegen hoogleraar filosofie en directeur van het Soeterbeeckprogramma. Hij is tevens als lekenlid verbonden aan de benedictijnse Willibrordsabdij in Doetinchem. Dat resulteerde ondermeer in het boek Een leefregel voor beginners, Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven (2000).


Vrijhof/Amphitheater en Agora (15 dec), 19.30 - 21.00 uur.

Aanmelden vooraf is niet mogelijk.