Zie 2009

Science Cafe: Kijken naar de Big Bang? 28/10

Kijken naar de Big Bang?

 ScienceCaféEnschede over grootste radiotelescoop ter wereld


 

In ons eigen Drenthe bevindt zich het hart van de grootste radiotelescoop ter wereld: LOFAR. Vanuit Exloo strekken zich tienduizend radioantennes uit over Noord-Nederland en Duitsland, zelfs tot aan Zweden en Frankrijk! Het ScienceCaféEnschede staat op woensdag 28 oktober stil bij dit wonderlijke apparaat: hoe werkt het, en hoe ver kun je hiermee ‘kijken’? Komt de Big Bang ook in het vizier?

 

LOFAR (‘LOw Frequency ARray’ voor de fijnproevers) is geen klassieke schotelantenne, maar een samenstel van vele kleine antennes die over een groot gebied verspreid staan. De koppeling van al deze antennes gebeurt via een supersnel glasvezelnetwerk. Natuurkundige dr. ir. Mark Bentum (UT & ASTRON) legt in het ScienceCaféEnschede uit hoe al deze antennes samen een werkende telescoop op kunnen leveren. Astronoom dr. Michiel Brentjens (ASTRON) neemt het stokje van hem over en zal uitleggen wat LOFAR ‘ziet’. Met deze reuzentelescoop speuren astronomen naar het prilste begin van onze heelal, naar het moment waarop de eerste sterren ontstonden en er licht in de duisternis kwam. Kan LOFAR ook nog verder terug kijken, naar die ene grote knal waar alles uit ontstond?

 

Na een pauze met pakkende beelden en muziek van onze VJ’s Susan & Robert

  – is er tijd voor vragen en discussie. Dit keer onder voorzitterschap van drs. Tom Mulder (hoofd Beleid en Strategie van de UT). Dr.ir. Jan van Alsté, houdt als directeur van de Sterrenwacht Lattrop en als side-kick de discussie scherp.

 

ScienceCaféEnschede op woensdag 28 oktober, 20.00-22.00 uur in Media Art Café Berlijn (Stationsplein 1, Enschede). Toegang is gratis, aanmelden niet mogelijk.

 

Het ScienceCaféEnschede brengt in een hippe ambiance serieuze wetenschap voor het voetlicht. Dit programma is een coproductie van het Studium Generale en Stichting ScienceCaféEnschede. 

 

Meer info op www.sciencecafeenschede.nl