2009

Eurofabels op 14 mei

Eurofabels: misverstanden over EuropaDebat op donderdag 14 mei, 19.30 – 21.30 uur. Vrijhof/Amphitheater.


In de Griekse mythologie is Europa een mooi meisje, waar Zeus een oogje op kreeg, toen hij haar met vriendinnen zag spelen aan een strand. Om aan de achterdocht van zijn jaloerse echtgenote Hera te ontsnappen, maar ook om het meisje met zijn goddelijke verschijning niet af te schrikken, veranderde Zeus zichzelf in een witte stier. Toen het meisje op de rug van dit aardige dier was geklommen, liep het de golven in en zwom in één stuk door naar Kreta. Daar aangekomen vertoonde hij zijn ware gedaante en bedreef met het meisje, in de schaduw van een plataan, de liefde.


Zelfs oppergod Zeus had een list nodig om Europa te veroveren. Het lijkt nu nauwelijks anders met de Europese verkiezingen voor de deur. Deze avond biedt niet zozeer een list als wel inzicht in Europa. Eppo Jansen zal in zijn lezing een flink aantal misverstanden over Europa wegnemen, om zo een genuanceerd en realistisch, zo niet een aantrekkelijk, beeld van Europa te schetsen.


Mr. Eppo Jansen is een groot kenner van Europa. Na zijn studie rechten werkte hij op het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het bureau West-Europa. Hij was jaren actief als Europa journalist voor verschillende kranten, radio en TV. Daarnaast was hij 14 jaar directeur van het Voorlichtingsbureau van het Europese Parlement.


Dit programma is een coproductie van het Studium Generale en de stichting Huis voor Europa Twente.


Aanmelden vooraf is niet mogelijk.