Zie 2009

Boeddhisme: natuur en mens op 17 en 24 nov

Boeddhisme: natuur en mensBoeddha was een prins die in drie paleizen woonde en toch leed hij aan het leven. Hij trok zich als monnik terug in de bossen om ‘verlichting’ te zoeken. Na een lange zoektocht vond hij die ook. En zo werd het Boeddhisme geboren. Deze stroming is niet alleen in Azië geworteld, maar komt ook steeds meer voor in Nederland. Waarin zit de aantrekkingskracht van deze levensbeschouwing? De vredelievendheid, de aandacht, de discipline, de harmonie met de natuur, het loslaten van het eigen ego? Waar zitten de mogelijkheden voor de Westerse cultuur? Twee vooraanstaande wetenschappers laten in deze cyclus zien hoe het Boeddhisme hen inspireert. Bij de een om naar de natuur te kijken, bij de ander om het zelf te onderzoeken.


dinsdag 17 november

Boeddhisme en natuurbeleving

Prof. dr. Matthijs Schouten studeerde biologie, Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en oosterse filosofie. Hij is strategisch medewerker bij Staatsbosbeheer, bijzonder hoogleraar Ecologie van het Natuurherstel aan de Wageningen Universiteit en bijzonder hoogleraar Natuur- en Landschapsbescherming aan de Universiteiten van Cork en Galway (Ierland).


dinsdag 24 november

Boeddhisme en het zelf

Prof. dr. Henk Barendregt geldt wereldwijd als expert op het gebied van de mathematische logica. Daarnaast werkt hij aan modellen voor aspecten van het menselijk brein, met name over de werking van ‘vipassana’ (inzichtsmeditatie) in het dagelijkse leven en in de psychotherapie (‘mindfulness’). Henk Barendregt is lid van de KNAW en ontving in 2002 de Spinozapremie.


Vrijhof/Amphitheater, 19.30 - 21.00 uur.

Aanmelden vooraf is niet mogelijk