Zie SG in de media

9/12/2014 Het groot UT dictee

'Amsterdammertjes adten' in UT-dictee

Showcase image
foto: Arjan Reef

Geplaatst: 10 december 2014, 11:05
Door: Redactie

Vijftig taalliefhebbers bogen zich dinsdagavond over het Groot UT-dictee van UT Nieuws en Studium Generale. In de Waaier worstelden zij met woorden als ‘bacootje’, ‘adten’ en ‘T-shirtje’. De winnaar had vijf fouten.

Voor het derde jaar op rij maakte Rein Leentfaar uit Zeeland de minste fouten (vijf) in het UT-dictee. Hij won in de categorie ‘externen’.  Bij de studenten won Laurens Klein Kranenburg (bestuurskunde) met vijftien fouten. Hij was in 2012 ook al de beste studentspeller.

Bij de prominenten ging Peter Daalmans, hoofd bibliotheek en archief, er met de winst vandoor. Met 18 fouten maakte hij er één minder dan de winnaar in de categorie medewerkers, EWI-promovendus Kamiel Cornelissen.

Pueriele huis-tuin-en-keukenpartijtjes

Het UT-dictee 2014 stond in het thema van studentenfeestjes met woorden als ‘bacootje’, ‘amsterdammertjes adten’ en ‘xtc-pilletjes’ en ‘lsd’. Andere lastige woorden waren bijvoorbeeld ‘cisterciënzer klooster’ en ‘pueriele huis-tuin-en-keukenpartijtjes’. Rector Ed Brinksma droeg het dictee, geschreven door UT Nieuws-redacteur Paul de Kuyper, voor.

Na een koffiepauze gaven juryleden Joyce Karreman (neerlandica en onderzoeker tekstwetenschap) en Katja Hunfeld (coördinator Nederlands van het TaalCoördinatiePunt) tekst en uitleg bij spellingkwesties. Bijvoorbeeld dat je T-shirtje met een hoofdletter schrijft vanwege de T-vorm van het kledingstuk. En dat in emmentaler (net als in parmaham en bordeauxwijn) de hoofdletter verdwijnt, omdat het niet meer om een aardrijkskundige aanduiding gaat.

http://www.utnieuws.nl/sites/default/files/images/2014/week50/UT-dictee006.jpg

De winnaars van het UT-dictee met in het midden rector Ed Brinksma, v.l.n.r.: Rein Leentfaar, Peter Daalmans, Ed Brinksma, Kamiel Cornelissen en Laurens Klein Kranenburg.