Zie SG in de media

30 dagen geen druppel

© ANP  Tubantia 7 maart  Slechts één student te gast bij avond over alcohol in Enschede

ENSCHEDE - Tijdens studentenfeesten vloeit de drank rijkelijk. Om studenten bewust te maken van hun drinkgedrag hield Studium Generale dinsdagavond een speciale lezing bij Universiteit Twente in het kader van de IkPas-campagne. Er kwam slechts één student opdagen.

Dat is inderdaad best wel ernstig”, lacht Hiska Bakker, programmamaker en presentator van Studium Generale. „We hadden dit ook helemaal niet verwacht. Normaal gesproken komen er, afhankelijk van het onderwerp, toch wel zo'n veertig studenten naar de wekelijkse avond.” 

De avond ging onder andere over de campagne Ik pas! waar de uitdaging is om 30 of 40 dagen geen druppel alcohol te drinken. Er waren drie sprekers aanwezig die vertelden over alcoholgebruik. Bakker: „Een studentpsycholoog benaderde ons voor deze avond, alcoholgebruik is namelijk zowel onder hogeropgeleiden als onder jongeren erg hoog.” 

Studentenpsycholoog

Via de Student Union is een uitnodiging verstuurd naar alle studentenverenigingen van Enschede. Daar gaf dus slechts een enkele student gehoor aan, overigens zaten er wel negentig mensen in de zaal. „We hebben ons natuurlijk zelf ook afgevraagd hoe dit komt. Mijn persoonlijke verklaring is dat de uitnodiging was opgesteld door de studentenpsycholoog. Misschien dat de teneur te veel was dat alcohol niet goed voor je is.”

Toch was de lezing volgens Bakker een genuanceerd verhaal. „Er was helemaal geen belerend vingertje, maar er werd gevraagd stil te staan bij je eigen alcoholgebruik. Ook de sprekers dronken gewoon af en toe alcohol.” De totale afwezigheid van de studenten verbaast de organisatie. „We hebben in het begin van dit jaar ook een lezing gehad over burn-outs, dat is toch ook iets waar je je misschien voor schaamt. Bij die lezing moesten we zelfs mensen weigeren, omdat het zo vol was.” Bakker hoopt dat studenten deze Studium Generale alsnog online terugkijken. „Echte probleemdrinkers laten zich niet zo snel zien.”