2017 Voorjaar

Hier vind je alle lezingen uit het voorjaar 2017.



U-Raad debat


eerste plons taaie tiller

 

De Taaie Tiller 

Lezing door de ontwerper van de taaie tiller: Volkert van der Wijk.  


De nieuwe politiek van Europa 


Karl Marx

Dr.Nolen Gertz will explain Karl Marx.


ScienceCafe Enschede: De natuur als inspiratiebron

Drie sprekers vertellen  hoe de natuur kan inspireren. 

 

Interview met Thom Palstra

Hiska Bakker interviewt onze nieuwe rector Thom Palstra. Het is een mooi persoonlijk portret geworden.


Over Smaak valt wel te twisten

Over smaak niet te twisten? Jawel, hoor, stelt Peter Klosse, eigenaar van toprestaurant De Echoput, vast na wetenschappelijk onderzoek. Smaak is objectief te meten op basis van mondgevoel en smaakrijkdom.




Code oranje voor het klimaat

Hoe voorspel je zoiets complex als het klimaat, terwijl het weer al lastig te voorspellen is? Welk aandeel heeft de mens in de opwarming van de aarde en zijn wij in staat het tij te keren? Klopt het dat een grote vulkaanuitbarsting juist voor afkoeling zorgt?

  • Lees verder

    Afbrokkelend poolijs, stijgende zeespiegels en oprukkende woestijnen. Het klimaat verhit niet alleen de gemoederen. Het KNMI volgt de ontwikkelingen op de voet en maakt modellen voor de toekomst. Hoe voorspel je zoiets complex als het klimaat, terwijl het weer al lastig te voorspellen is? Welk aandeel heeft de mens in de opwarming van de aarde en zijn wij in staat het tij te keren? Klopt het dat een grote vulkaanuitbarsting juist voor afkoeling zorgt?

    Prof.dr. Gerard van der Steenhoven, hoofddirecteur van het KNMI en deeltijdhoogleraar

    Meteorological and Climatological Disaster Risk Reduction.

Friedrich Nietzsche

During this lunch lecture Ciano Aydin will explain life and thinking of the famous German philosopher Friedrich Nietzsche (yes, the one with the impressive moustache). Who was this exciting philosopher?

Leestip van Aydin: Jenseits von Gut und Böse

Zuinig met bits


Slapen:verkorte versie

Helaas mochten we slechte de verkorte versie tonen.

Drie jaar TOM: de balans

Drie jaar na de introductie van het Twents Onderwijs Model maken UT Nieuws en Studium Generale de balans op: is er minder studievertraging? Leren studenten in groepjes beter dan individueel?


Het portret als Spiegel van de tijd

Kunst is een spiegel van de cultuur. Josien Beltman verbindt de renaissance met onze huidige politieke en maatschappelijke situatie. Zij stelt dat wij nu ook weer in een overgangsperiode leven.

Lijsttrekkersdebatten

Marianne Thieme


Sylvana Simons

Kees van der Staay

Sybrand Buma

Emiel Roemer

Henk Krol

Jan Roos

Alexander Pechtold

Lodewijk Asscher

Het debat met Gert Jan Segers

Het debat met Jesse Klaver

Inleiding Mark Rutte door Ferry Mingele

Op 27 februari was Mark Rutte als eerste te gast bij de lijsttrekkersdebatten. Hieronder eerst een inleiding door Ferry Mingelen en vervolgens het debat met Mark Rutte.

Mark Rutte

Lezing over Drones

Drones zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Bij natuurrampen worden ze ingezet om de schade in kaart te brengen. De politie surveilleert ermee en ontwikkelt technieken om gevaarlijke drones te onderscheppen. In huis kan een drone de nieuwe butler worden die met een kopje thee door de kamer vliegt.



De schoonheid van Wiskunde

Rinus Roelofs is wiskundige en beeldend kunstenaar. Hij laat zich inspireren door het werk van M.C. Escher en Leonardo da Vinci.Rinus Roelofs is wiskundige en beeldend kunstenaar. Hij laat zich inspireren door het werk van M.C. Escher en Leonardo da Vinci.


  • lees verder

    Rinus Roelofs is wiskundige en beeldend kunstenaar. Hij laat zich inspireren door het werk van M.C. Escher en Leonardo da Vinci. Roelofs ontwerpt ingenieuze objecten, variërend van Möbiusringen tot duizelingwekkende knooppatronen. Zijn geometrische werk toont de schoonheid van wiskunde.

    Rinus Roelofs studeerde wiskunde aan de UT en beeldhouwkunst aan de AKI. Momenteel promoveert hij op een onderzoek naar nieuwe uniforme veelvlakken. Op de campus – in het park bij het carillon – staan betonsculpturen van Roelofs.

Kwantumbiologie

Trekvogels vinden hun weg via het aardmagnetisch veld. Maar volgens de klassieke natuurkunde kán dat helemaal niet, omdat dit veld veel te zwak is.



  • lees verder

    Trekvogels vinden hun weg via het aardmagnetisch veld. Maar volgens de klassieke natuurkunde kán dat helemaal niet, omdat dit veld veel te zwak is. Om het feilloze richtingsgevoel van vogels te kunnen verklaren is een beroep op de kwantumbiologie noodzakelijk. Een nieuw vakgebied dat niet alleen het kompas van vogels verklaart, maar ook waarom fotosynthese zo efficiënt verloopt en waarom onze ogen goed in het donker zien.

    Prof.dr. Rienk van Grondelle, hoogleraar biofysica aan de VU, is erin geslaagd het moleculaire mechanisme achter fotosynthese te ontrafelen, inclusief de kwantumeffecten.

Domweg Gelukkig?

 Uit onderzoek blijkt dat geluksgevoel voor 40 procent genetisch bepaald is. Nature en nurture dus. Hoopvol is dat je je eigen geluk kunt beïnvloeden. Als biologisch psycholoog meet Meike Bartels geluk. Zij gebruikt tweelingen in haar onderzoek evenals teksten van liedjes en blogs. Een uitkomst: je bent gelukkiger als je hoogopgeleid bent. En Nederlanders zijn meer senang dan Italianen.

Deze lezing mocht helaas niet gefilmd worden..


  • Lees verder

    Uit onderzoek blijkt dat geluksgevoel voor 40 procent genetisch bepaald is. Nature en nurture dus. Hoopvol is dat je je eigen geluk kunt beïnvloeden. Als biologisch psycholoog meet Meike Bartels geluk. Zij gebruikt tweelingen in haar onderzoek evenals teksten van liedjes en blogs. Een uitkomst: je bent gelukkiger als je hoogopgeleid bent. En Nederlanders zijn meer senang dan Italianen.

     

    Prof.dr. Meike Bartels is hoogleraar Genetics and Wellbeing aan de Vrije Universiteit

    In samenwerking met Paradoks, Student Affairs Coaching & Counselling en Sirius

China door de ogen van Ruben Terlou

Fotograaf Ruben Terlou maakte voor de VPRO een bijzondere documentaire over China: Langs de oevers van de Yangtze. Hij volgt de rivier stroomopwaarts; van miljoenenstad Shanghai tot de binnenlanden van Shangri-La.


  • lees verder