2016 Voorjaar

Hier vind je alle lezingen uit het voorjaar 2016.

SCIENCE CAFE: WETENSCHAPPERS WETEN MINDER DAN ZE DENKEN

19 mei
Prof. dr. Ronald Meester
Prof. dr. ing. René Munnik

Ronald Meester laat zien dat wetenschap haar beperkingen kent. Side kick bij deze avond is Rene Munnik. 

  • Toon volledige beschrijving

    Wetenschappers weten vaak minder dan ze denken 

    Alle geweldige uitvindingen – ruimtetelescopen, hersenscans, deeltjesversnellers – ten spijt, wetenschappers lopen onvermijdelijk tegen de beperkingen van wetenschap op. Er zijn zaken waarop de wetenschap principieel geen antwoord kan geven. Toch wordt onze wereld gedomineerd door diezelfde wetenschap, met getallen en voorspellingen over economie of klimaat. Ronald Meester laat zien dat wetenschap zo haar beperkingen kent. Niet alles laat zich in zinvolle modellen vatten. Erkenning hiervan komt de wetenschap zelf ten goede. 

    Prof.dr. Ronald Meester is hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening aan de VU en schreef het boek Arrogant. Waarom wetenschappers vaak minder weten dan ze denken.

    Side-kick: prof.dr.ing. René Munnik, hoogleraar wijsbegeerte (UT en Radboud Universiteit), laat in zijn boek Tijdmachines zien dat naarmate wij onze wereld rationeler inrichten, diezelfde wereld een steeds mythischer gestalte aanneemt.

    Talkshow host: prof.dr.ir. Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de UT.


DRONES: THE SKY IS THE LIMIT

10 mei
Dr. Hans Heerkens
Prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek

Hans Heerkens en Peter Paul Verbeek houden beiden een verhaal over drones vanuit hun eigen vakgebied : De techniek en de ethiek.

  • Toon volledige beschrijving

    Drones: the sky’s the limit

    Het gebruik van drones neemt een steeds hogere vlucht. Het luchtruim vult zich met slimme apparaten die mensenmassa’s in de gaten houden, hoge zendmasten inspecteren, snel een defibrillator afleveren, een tornado van binnen bekijken of vogels verjagen. Twente krijgt wellicht een drone-center, met het vliegveld als proefterrein. Groot genoeg om ook serieuze vrachtdrones uit te testen. Dit symposium belicht de nieuwste mogelijkheden, maar staat ook stil bij onze privacy, veiligheid en hinder. Mogen drones zomaar overal vliegen? Is the sky the limit?

    Dr. Hans Heerkens (UT) is naast wetenschapper ook luchtvaartjournalist. Hij laat zien wat er op dronegebied tegenwoordig mogelijk is en staat vooral stil bij defensie- en vrachtdrones.

    Prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek (UT) is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek. Hij zal stilstaan bij de ethische dilemma’s en bij de vraag of je ontwerpers van tevoren bewust kunt maken van de impact die deze technologie heeft.

    Bekijk hier een aflevering van VPRO’s Tegenlicht waarin Peter-Paul Verbeek spreekt over de politieke en ethische impact van drones:

    http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/invasie-van-drones.html


Soldatenverhalen

26 april
Max Poorthuis

Max Poorthuis vertelt in een interview over zijn fascinatie voor het 16e infantery.

  • Toon volledige beschrijving

    Soldatenverhalen uit de Tweede Wereldoorlog

    Max Poorthuis, student Business Administration, ontmoette in 2007 in een hotelbar in Normandië de veteraan Bill Ryan. Die vertelde hem over D-day, 6 juni 1944: hoe hij en zijn kameraden van het Amerikaanse 16e infanterieregiment landden in Frankrijk en de Duitsers versloegen. Dat gesprek leidde tot vriendschap tussen de jonge Max en de oude Bill. Max richtte een digitale herinneringsplek – www.16thinfantry.com – op, waarop hij persoonlijke verhalen en foto’s van de soldaten plaatst. Daarnaast reist Max elk jaar alle Europese begraafplaatsen af waar ‘zijn’ soldaten liggen en legt hij bloemen op hun graf.

    Drs. Hiska Bakker van Studium Generale interviewt Max Poorthuis over zijn fascinatie voor D-day en zijn betrokkenheid bij deze groep van bevrijders: a soldier’s story!


Retorica: De macht van het woord

19 april
Prof.dr. Bé Breij

Prof. Be Breij laat een paar redevoeringen zien en analyseert deze.

  • Toon volledige beschrijving

    De macht van het woord: van Wilders tot Obama

    De belangrijkste theorieën over hoe je een goed verhaal houdt, stammen uit de klassieke oudheid. Retorici als Quintilianus en Cicero schreven vuistdikke boeken over hoe je een publiek in vervoering kunt brengen. Hun theorieën zijn nog steeds prima bruikbaar, hoe kan dat? En waarom gaan oneliners als ‘Yes, we can!’ er altijd in als zoete koek? Retorica-expert Bé Breij zal een aantal redevoeringen – van onder andere Goebbels, Obama en Wilders - analyseren en duidelijk maken waarom ze zo overtuigend zijn.

    Prof.dr. Bé Breij, hoogleraar Latijn aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is gespecialiseerd in antieke retorica, maar maakt ook graag een uitstapje naar de moderne tijd.

    In samenwerking met Ideefiks.

BROODJE FILOSOFIE: PLATO

18 april
Prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek

Prof. Peter Paul Verbeek legt uit wie Plato was

  • Toon volledige beschrijving

    Plato voor beginners

    De Europese filosofie kan het beste gekarakteriseerd worden als een voetnoot bij het werk van Plato. Tenminste, zo dacht filosoof Alfred North Whitehead erover. Dat Plato’s invloed op de wijsbegeerte enorm is, staat buiten kijf. Plato is de filosoof van de grotallegorie, de ideeënleer en van de dialogen, waarin zijn leermeester Socrates figureert. Wat heeft Plato ons – circa 2500 jaar na dato - nog te zeggen?

    Prof.dr.ir. Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de UT, legt uit wie Plato was, wat hij dacht en geeft tips over welke werken je het beste kunt lezen.

    In samenwerking met Ideefiks.


EEN HOOFD VOL SEKS

12 april
Dr. Janniko R. Georgiadis

Wat is de relatie tussen ons brein en seks?

  • Toon volledige beschrijving

    Een hoofd vol seks

    Wat is de relatie tussen ons brein en seks? Volgens neurowetenschapper Janniko Georgiadis hebben we seks met elkaar omdat seksueel genot ons drijft; het verlangen naar voortplanting komt op de tweede plaats. Wat gebeurt er dan precies in ons hoofd op het moment van prikkeling en ontlading? Om dat te onderzoeken wringen koppels zich in een MRI-scanner. Volgens Georgiadis heeft seksualiteit invloed op de manier waarop wij in groepen functioneren. Ook gaat hij in op de vraag waarom seks zoveel inspanning kost.

    Dr. Janniko R. Georgiadis werkt in het UMC Groningen. Hij is een van de weinige onderzoekers ter wereld die hersenonderzoek doet naar seksueel gedrag. In 2013 publiceerde hij Hoofd vol seks.

    Dinsdag 12 april, 19.30 – 21.00 uur.
    Vrijhof/Amphitheater.

    In samenwerking met Paradoks.


SCIENCE CAFE: KANKER TE LIJF

7 april
Dr. Walter Mastboom
Dr. Wim Hullegie

Tijdens dit Science Café vertelt chirurgisch oncoloog Walter Mastboom over kanker.

  • Toon volledige beschrijving

    Kanker te lijf

    Artsen, onderzoekers en patiënten voeren iedere dag strijd tegen kanker. Veel is nog onduidelijk: waarom leeft de ene patiënt met dezelfde diagnose nog drie jaar terwijl de ander amper een maand haalt? Dit Science Café laat zien hoe gezwellen groeien, wat voor soorten kankers er bestaan en wat daar wel en niet tegen te doen is. De dilemma’s van de arts komen ook ter sprake. Op de vraag – ‘dokter, hoe lang nog?’ – kan slechts een statistisch antwoord geven worden dat voor ieder individu anders uitpakt.

    Dr. Walter Mastboom is als chirurgisch oncoloog verbonden aan het Medisch Spectrum Twente.

    Side-kick: dr. Wim Hullegie is fysiotherapeut en praktijkhouder van Fysiotherapie Hullegie & Richter in Enschede. Hij schreef een proefschrift over hoe wij tegen ons lichaam aankijken.

    Talkshow host: ir. Peter Timmerman, hoofd Studium Generale UT.

    Zie: www.sciencecafeenschede.nl

    In samenwerking met Paradoks.


Hartstilstand en coma

5 april
Prof.dr.ir. Michel van Putten
Dr. Jeannette Hofmeijer

Twee neurofysiologen vertellen vanuit hun eigen expertise over coma.

  • Toon volledige beschrijving

    Hartstilstand en coma

    Een hartstilstand is een van de meest voorkomende oorzaken van coma in Nederland. Comapatiënten zijn diep bewusteloos. Slechts ongeveer de helft herstelt, de andere helft wordt na de hartstilstand nooit meer wakker. Artsen tasten in het duister over het herstel van deze patiënten. Wat speelt zich af in hun hersenen? Op de UT is een nieuwe methode ontwikkeld die nauwkeuriger voorspelt of iemand uit een coma kan komen of niet. Hoe gaat dit in zijn werk? Deze nieuwe diagnostiek is hoopvol, maar roept ook ethische dilemma’s op.

    Prof.dr.ir. Michel van Putten is hoogleraar Klinische Neurofysiologie (UT) en neuroloog/klinisch neurofysioloog in het Medisch Spectrum Twente in Enschede.

    Dr. Jeannette Hofmeijer is universitair docent bij de vakgroep Klinische Neurofysiologie (UT) en is als vasculair neuroloog verbonden aan het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. 

    In samenwerking met Paradoks.


IN GESPREK MET DIEDERIK SAMSOM

30 maart
Ir. Diederik Samsom

Tijdens dit gesprek ging het o.a. over de de duurzaamheidsidealen van Samsom.

  • Toon volledige beschrijving

    Ir. Diederik Samsom - bèta in Den Haag

    Met zijn achtergrond in de kernfysica is Diederik Samsom een van de weinige bèta’s in de Haagse politiek. Welke voordelen heeft het om een meer exacte kijk op de wereld te hebben? Voor hij de Tweede Kamer inging, werkte hij voor Greenpeace. Hoe realiseert hij tegenwoordig zijn duurzaamheidsidealen? En hoe staat hij tegenover het sluiten van alle Duitse kerncentrales sinds Fukushima?

    Ir. Diederik Samsom studeerde technische natuurkunde aan de TU Delft, werkte voor Greenpeace, richtte het bedrijf Echte Energie op en is bovenal prominent PvdA-er.

    Drs. Hiska Bakker en ir. Peter Timmerman van Studium Generale gaan met hem in gesprek.

    In samenwerking met KIVI, Ockham en Arago.


ANGSTSTOORNISSEN

22 maart
Dr. Nienke Vulink

Angststoornissen komen vrij vaak voor, zowel bij jonge als bij oude mensen en kunnen je leven behoorlijk ontwrichten.

  • Toon volledige beschrijving

    Bang voor alles

    Bang voor muizen, spreken voor publiek, fietsen, boodschappen doen in de supermarkt, zoenen? En dan zo’n heftige angst dat je er last van hebt in je dagelijkse bestaan? Angststoornissen komen voor bij jong en oud en kunnen levens ontwrichten. Dr. Nienke Vulink is psychiater en hoofd van de afdeling Angststoornissen van het AMC van de Universiteit van Amsterdam.

    In samenwerking met Dimensie en Student Affairs Coaching and Counselling.


GRIEZELEN IN HET DONKER

21 maart
Jan Salden

Filmdocent Jan Salden vertelt op een enthousiaste manier over het genre Thriller.

  • Toon volledige beschrijving

    Griezelen in het donker

    Nagelbijtend naar een enge film kijken? Of alleen nog tussen je vingers door durven te turen omdat de hoofdpersoon het hoekje dreigt om te gaan? Een thriller maken is een kunst: spanning opbouwen door casting, cameravoering, muziek of montage. Jan Salden neemt je mee op een zoektocht naar de perfecte thriller . Wat onderscheidt thrillers als Silence of the lambsSe7en en Gone Girl van de rest? Dit belooft een boeiende, maar verontrustende avond te worden.

    Jan Salden is filmdocent op de Maastricht Academy for Media, Design and Technology en is gespecialiseerd in filmgeschiedenis en filmanalyse.

    Reserveren voor deze lezing is verplicht en kan tot 15 maart bij a.heukels@utwente.nl. De kosten zijn €10,- (incl. drankje); studenten betalen €5,-. De kosten kunnen ter plekke worden voldaan.


VAN PSYCHOSE TOT ANGSSTOORNIS

15 maart
Prof.dr. Iris Sommer

Prof.Iris Sommer vertelt aan de hand van haar boek over verschillende stoornissen.

  • Toon volledige beschrijving

    Kopzorgen: van psychose tot angststoornis

    Ons brein is een wonderlijk orgaan. Tussen onze oren ontstaan de mooiste én verschrikkelijkste ervaringen. Op de eerste avond psychosen, waanbeelden die zich vooral openbaren bij jonge mensen, in de leeftijd van studenten. Angststoornissen daarentegen treffen mensen van alle leeftijden.

    Waanwerelden

    Je ziet, hoort, ruikt en voelt dingen die er niet zijn. Dat is de realiteit van mensen met een psychose. Die waanbeelden worden soms getriggerd door drugs, maar kunnen ook spontaan ontstaan. Prof.dr. Iris Sommer, hoogleraar Psychiatrie en hoofd van de Stemmenpoli van het UMC Utrecht vertelt hoe je psychosen herkent en wat je ertegen kunt doen. Zij publiceerde het boek Haperende hersenen (2015).

    Ziehier haar optreden bij DWDD van dinsdag 8 maarthttp://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/354332


PERSOONLIJK PORTRET: MIRJAM BULT

8 maart
Mirjam Bult

Wil je onze nieuwe vice-voorzitter van het CvB beter leren kennen? Bekijk dan dit leuke interview met Hiska Bakker en Mirjam Bult.. Een soort van Zomergasten met muziek en filmfragmenten.

  • Toon volledige beschrijving

    Persoonlijk portret: Mirjam Bult

    Sinds een half jaar is Mirjam Bult vicevoorzitter van het College van Bestuur, de eerste vrouw in het belangrijkste bestuursorgaan van onze universiteit. Tijd voor een persoonlijke kennismaking. Hiska Bakker van Studium Generale gaat haar interviewen over haar werk –haar carrière, de plannen voor de UT– maar vooral over wat zij belangrijk, mooi of zinvol vindt. Wie deelt haar fascinatie voor hardlopen of lange treinreizen? Een soort Zomergasten met woorden, beelden en muziek.

    Dit programma vindt plaats in het kader van Internationale Vrouwendag. In samenwerking met het Female Faculty Network Twente (FFNT) en het OBP-Vrouwennetwerk.


DE TOEKOMST VAN CYBER

23 februari
Prof.dr. Aiko Pras
Yori Kamphuis, MA

Hoe safe is cyberspace? In hoeverre kunnen we veilig navigeren tussen nullen en enen? Twee deskundigen aan het woord tijdens deze lezing.

  • Toon volledige beschrijving

    Navigeren tussen nullen en enen: de toekomst van cyber

    Het begrip ‘cyber’ gaat terug op de oude Grieken; ‘kubernètikos’ betekent besturen. Cyberspace heeft ook alles met controle en besturing te maken. Zo kan een chirurg op afstand opereren en kun je vanachter je laptop shoppen of bankzaken regelen. Er zijn echter kapers op de kust die met ‘phishing’-email hengelen naar je wachtwoord of je computer overspoelen met een data-tsunami via een DDOS-aanval. Hoe koers te houden op de woelige baren van cyberspace, dat is de vraag!

    Prof.dr. Aiko Pras, hoogleraar Network Operations and Management aan de UT, zal uitleggen hoe een DDOS-aanval in zijn werk gaat en of terroristen daarmee ook het hele internet plat kunnen leggen.

    Yori Kamphuis, MA is medeoprichter van Coblue Cybersecurtiy, een bedrijf dat de digitale wereld veiliger maakt. Yori’s leven werd door een auto-ongeluk op de kop gezet. Dankzij doorzettingsvermogen en technologie wist hij zijn leven weer op de rit te krijgen. Kamphuis won de titel Futurist of the Year 2013, en ook is hij opgenomen in de Nerd 101van Vrij Nederland.

    In samenwerking met Ockham en KIVI-students.


DARWIN ON A CHIP

16 februari
Prof.dr.ir. Wilfred van der Wiel

Prof v.d. Wiel talks about evolutionary microchips.

  • Toon volledige beschrijving

    Darwin on a chip

    As the conventional computer is about to reach its physical limits, scientists are looking for new ways of computing. Nature can be a source of inspiration, since evolution resulted in the most advanced ‘computer’ of the universe: the human brain, capable of complex and parallel processing. The evolutionary process can be simulated on a microchip with gold nanoparticles. In half an hour they can be configured to carry out computational operations.

    Prof.dr.ir. Wilfred van der Wiel, full professor nano-electronics at the UT, experiments with evolutionary microchips to make more powerful, energy-saving and robust computers.

    In cooperation with Inter-Actief, Astatine en Arago.


MAKING OF THE OPERA

5 en 9 februari
Nicolas Mansfield

Nicolas Mansfield vertelt met veel enthousiasme hoe een opera tot stand komt.

  • Toon volledige beschrijving

    The making of Mozart’s opera Così fan tutte

    Are we free to choose in matters of love? De Nederlandse Reisopera will perform a very modern and straightforward version of the classical opera Così fan tutte by Mozart on the 9th of February in Enschede. But how do you select a work for an opera company? Which one is the best director, able to make a fitting interpretation of the story? What is the motivation to ask certain solo singers? Who decides the form of the settings and costumes? In short, what is the making of this version of Così fan tutte?General and artistic director Nicolas Mansfield of De Nederlandse Reisopera will tell us all about it. We will also attend a part of the general rehearsal on Friday afternoon in the Wilminktheater.

    Please sign up for this special lecture and tour on Friday, the 5th of February. Send an e-mail to a.heukels@utwente.nl before the 31st of January. Costs: 5 euro for students, 10 euro for non-students; to be paid in the theatre on 5/2. Tickets for the opera on the 9th of February can be ordered via www.wilminktheater.nl

    In cooperation with De Nederlandse Reisopera, Apollo, Twents Studenten Koor and Musilon.


DEBAT ASSOCIATIEVERDRAG EU-OEKRAINE

2 februari
Prof.dr. Ramses Wessel
Joost van den Akker LL.M.
Drs. Laura Starink

Drie experts geven vanuit hun eigen vakgebied helderheid over dit verdrag. Hopelijk bent u na afloop overtuigd of u voor of tegen moet stemmen.

  • Toon volledige beschrijving

    Associatieverdrag EU-Oekraïne: voor of tegen?

    Op 6 april mag Nederland naar de stembus voor het raadgevend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. In gang gezet door de Geen Stijl-lobby krabbelen we ons straks met het stempotlood achter de oren: voor of tegen? Een gemiddeld associatieverdrag telt 200 pagina’s juridische tekst. Is het verstandig om burgers daarover te laten stemmen? Daar komt bij dat Oekraïne een instabiel land is. Dit debat geeft helderheid.

    Prof.dr. Ramses Wessel, hoogleraar Internationaal en Europees Recht (UT), zet uiteen wat een associatieverdrag is. Ramses Wessel vertelt op 29-1 bij RTV Oost over dit referendum, kijk mee via: http://www.rtvoost.nl/tv/uitzending.aspx?uid=381423

    Joost van den Akker LL.M., MA promoveert op referenda over de EU en staat stil bij de vraag of het associatieverdrag thuishoort in een stemhokje.

    Lees hier een interview met Joost in UT Nieuws:http://www.utnieuws.nl/nieuws/62492/Referendum_Oekrane_is_zo_gek_nog_niet

    Drs. Laura Starink is Oekraïne-kenner en legt uit wat voor- of tegenstemmen voor Oekraïne zou betekenen. Starink is voormalig NRC-correspondent Oost-Europa en publiceerde diverse boeken, waaronder De schaduw van de grote broer (2015).

    In samenwerking met Sirius en AEGEE.


SCIENCE CAFE: ZELF DOKTEREN MET NANO

Prof.dr.ir. Albert van den Berg
Prof.dr.ir. Peter-Paul Verbeek

Vier sprekers worden geinterviewd door RTL presentatrice Hella Hueck.

  • Toon volledige beschrijving

    Bekijk hier de livestream: http://www.ustream.tv/channel/universityoftwente

    Zelf dokteren met nano

    Snelle bloedtesten. Elk individu zijn persoonlijke medicijnen. Het geslacht van je kind al kiezen voor de zwangerschap. Een kleine greep uit hoe nanotechnologie de gezondheidszorg verandert. Elk mens wordt zijn eigen dokter en de mens wordt maakbaar. Alles lijkt te kunnen, maar willen we dat ook? Dit Science Café leidt u langs de mogelijkheden en dilemma's van deze nieuw technologie in de gezondheidszorg. U kunt ook zelf een snelle nano-check doen!

    Prof.dr.ir. Albert van den Berg, wetenschappelijk directeur van MIRA, bouwt labs-on-chips en werkt aan een pil die darmkanker kan detecteren.

    Prof.dr.ir. Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek, staat stil bij de ethische dilemma’s die deze technieken oproepen.

    Talkshow host: Hella Hueck, werkzaam voor RTL Nieuws en RTL Z

    In samenwerking met RTL Z en Nanonext.nl. Dit Science Café volgt op een uitzending van Toekomstmakers over nanotechnologie en gezondheidszorg.


ARCHITECTUUR OP NANOSCHAAL

19 januari
Prof.dr.ir. Bram Nauta

Prof. Bram Nauta vertelt over chips, schakelingen en transistors.

  • Toon volledige beschrijving

    Architectuur op nanoschaal

    Wist je dat er in je mobieltje een Nauta-schakeling zit? Deze slimme schakeling is ontworpen door de Twentse chiparchitect Bram Nauta en zorgt ervoor dat je telefoon vlekkeloos functioneert. Chiparchitecten bouwen waanzinnige 3d ‘steden’ van miljarden minuscule transistortjes, waarvan er niet één mag haperen. Benieuwd naar het binnenste van je smartphone?

    Prof.dr.ir. Bram Nauta is hoogleraar Integrated Circuit Design aan de Universiteit Twente. Nauta is in 2014 benoemd tot Simon Stevin Meester. De door hem ontworpen elektronische schakelingen zitten in vrijwel iedere computer of telefoon.

    In samenwerking met Inter-Actief en Astatine.


Lezingen zonder video's

  • Hoe bereik je de top?

    Hoe bereik je de top? Over topsport en –wetenschap

    Hockeycoach Max Caldas wist in 2012 het dameshockeyteam op te stuwen tot Olympisch Goud in Londen. In 2014 slaagde hij er ook in om met dit team het WK hockey in Den Haag te winnen. Hij wist een groep individuele spelers zó te motiveren dat ze perfect samenwerkten en op precies het juiste moment een topprestatie leverden. Hoe doe je dat? En wat kunnen wetenschappers en studenten leren van deze inzichten uit de topsport?

    Max Caldas is een Argentijns hockeycoach en hockeyer. Hij speelde zelf in de Argentijnse ploeg op de Olympische Spelen van 1996 en 2004. Na een blessure ging hij zich toeleggen op het coachingsvak

  • Kwantumbiologie

    Kwantumbiologie: van elektronspin tot roodborstje

    Trekvogels vinden hun weg via het aardmagnetisch veld. Maar volgens de klassieke natuurkunde kán dat helemaal niet, omdat dit veld veel te zwak is. Om het feilloze richtingsgevoel van vogels te verklaren is een beroep op de kwantummechanica noodzakelijk. Zo ontstaat een nieuw vakgebied - kwantumbiologie – dat niet alleen het kompas van vogels verklaart, maar ook waarom fotosynthese zo efficiënt is. Het maakt ook duidelijk waarom onze ogen zo gevoelig zijn voor licht en waarom cellen zo nauwkeurig DNA kunnen kopiëren.

    Prof.dr. Rienk van Grondelle, hoogleraar biofysica aan de VU, bestudeert fotosynthese. Hij brengt het zeer snel verlopende moleculaire proces in beeld dat ervoor zorgt dat een plant zoveel mogelijk zonlicht opvangt.

  • URaad verkiezingstalkshow

    URaad verkiezingstalkshow

    Eind mei is het zover en mogen medewerkers en studenten van de UT hun stem uitbrengen op een van de vier URaadpartijen. Weet jij nog niet precies op wie je gaat stemmen? Kom dan naar deze talkshow om je over de diverse standpunten te laten informeren. Wil jij de kandidaten vragen stellen over hun standpunten, wees dan ook welkom!

    Maaike Platvoet (UT Nieuws) en Peter Timmerman (Studium Generale) leiden de talkshow en gaan met de vier lijsttrekkers in gesprek over: werk- en studiedruk, internationalisering, activisme, verhuizingen en de nieuwe rector. Ook praten wij over de invloed die de URaad heeft en over hoe de leden feeling met hun achterban houden.

    Aan de talkshow doen mee: Dick Meijer (PvdUT), Herbert Wormeester (Campus Coalitie), Maarten de Lange (UReka) en Melvin Angelovski (DAS)

  • Biefstuk uit het lab

    Biefstuk uit het lab?

    Met soja, water en een beetje rijst een product maken dat qua structuur op vlees lijkt. Wat smaakstoffen toevoegen en voilà, daar is de vegetarische biefstuk! Eventueel nog wat vitamines, proteïnes en andere stofjes erbij: dan is het ook nog een weldaad voor onze gezondheid. De shear cell technology maakt het mogelijk om in het lab iets te ontwikkelen dat sterk op vlees lijkt. Dat het milieu daarmee gediend is, staat buiten kijf. Minder dieren betekent ook minder impact op land, water, energie en minder broeikasgassen.

    Prof.dr.ir. Atze Jan van der Goot, hoogleraar Food Process Engineering, Wageningen University, vertelt over deze technologie waarmee we straks in onze eigen keuken wellicht zelf ‘vlees’ kunnen maken. Is dit de toekomst van ons eten?

    Deze lezing van Studium Generale is in het kader van het symposium Food for Thought dat studievereniging Daedalus organiseert. Toegang tot de lezing is gratis en zonder reservering.

  • Slimme moleculen

    Science Café Enschede

    Slimme moleculen

    Een molecuul met vier wielen dat kan rijden? Motortjes, een miljoenste millimeter groot, die een miljoen omwentelingen per seconde maken? Dat klinkt als sciencefiction! Niets is minder waar: nanowetenschapper en chemicus Ben Feringa bouwt deze nano-motortjes in zijn laboratorium. Ook kan hij eiwitmoleculen manipuleren met slimme schakelaars. Op die manier kunnen medicijnen met licht aan- en uitgezet worden.

    Prof.dr. Ben Feringa is hoogleraar synthetische organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij wordt gezien als een van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld.

    Talkshow host: prof.dr.ing. Dave Blank Chief Scientific Ambassador van de UT.

    Zie: www.sciencecafeenschede.nl

    In samenwerking met Alembic.

  • Taiwan, a country that doesn't exist

    Taiwan, a country that doesn't exist

    Taiwan is one of the world's major economies, yet the United Nations does not recognize its existence. Isn’t that odd? Journalist Maite Vermeulen travelled to Taiwan to find out how important international recognition is and how a decade-old conflict with China is still the number one issue in Taiwanese politics. She also gives a lot of practical suggestions for travelling in this non-existent country.

    Maite Vermeulen is correspondent Conflict & Development at the online journalism platform De Correspondent. Her focus is on international relations, conflicts worldwide and development aid.

    In cooperation with Study Tour Tai Nawi of Daedalus.