25 nov: Bijna dood: Pim van Lommel

Lezing


Let op: voor de lezing van Pim van Lommel zijn nog gratis kaarten te halen in de foyer van de Vrijhof vanaf 18.30 uur, op dinsdag 25 november. Via de Week van de Inspiratie is dat niet meer mogelijk, via Studium Generale zijn nog wel plekken beschikbaar. Ook zorgen wij voor livestreaming: http://www.ustream.tv/channel/universityoftwente


Bijna dood


Mensen die een hartstilstand hebben overleefd, zagen vaak een tunnel met aan het einde licht. Ook hebben sommigen glasheldere herinneringen aan bijvoorbeeld de operatiekamer. En dat terwijl hun hart stilstaat en het EEG geen hersenactiviteit registreert. Cardioloog Pim van Lommel heeft jarenlang onderzoek gedaan naar deze bijna-doodervaringen (BDE) en komt tot de conclusie dat onder bepaalde omstandigheden bewustzijn los van de hersenen kan bestaan. Een ervaringsdeskundige zal vertellen over een BDE.


Dr. Pim van Lommel is cardioloog en doet onderzoek naar patiƫnten die een hartstilstand hebben overleefd. In 2001 publiceerde hij hierover een artikel in The Lancet. Ook schreef hij het boek Eindeloos Bewustzijn.


Prof.dr. Michel van Putten is hoogleraar klinische neurofysiologie aan het Medisch Spectrum Twente en aan de UT. Hij houdt een co-referaat, waarbij hij vanuit neurologisch en neurofysiologisch perspectief ingaat op BDE.


Dinsdag 25 november, 19.30-21.30 uur. Vrijhof/Agora.


Dit programma is een coproductie van Studium Generale en de Week van Inspiratie. Tijdens deze week zijn meer interessante lezingen te beluisteren, onder andere van Ionica Smeets en Dick Swaab. Zie: www.utwente.nl/weekvaninspiratie