2013 Najaar

Hier vind je alle lezingen uit het najaar 2013.

The Human brain project

17 december
Prof. Tiesinga

The Human Brain Project aims to simulate a complete human brain in supercomputers that are a thousand times more powerful than the computers we have today.

  • Toon volledige beschrijving

    The human brain is the most complex ‘machine’ in the universe. It contains almost a hundred billion neurons connected by a hundred thousand billion synapses. The Human Brain Project aims to simulate a complete human brain in supercomputers that are a thousand times more powerful than the computers we have today. If this silicon brain functions properly it might reveal how brain diseases like Alzheimer or Parkinson can be treated. The project also triggers existential questions: can the digital brain eventually develop consciousness?

    Prof. dr. Paul Tiesinga is full professor Neuro Informatics at the Donders Institute in Nijmegen. His group participates in The Human Brain Project.

    Tuesday 10 December, 19.30 - 21.00 hrs. Vrijhof/Amphitheatre op de Universiteit Twente. Entrance is free.

    This program is a coproduction of Studium Generale and study associations Inter-Actiefand Ideefiks.


Wachttijdbeleving

26 november
Prof. Ad Pruyn

Over wasverzachters en sleurverdrijvers. Ondanks de zorgvuldige planning zal er soms op een trein gewacht moeten worden. Waarom duurt het wachten langer als je 'de trein heeft 5 minuten vertraging' hoort, in plaats van 'de trein vertrekt over 5 minuten?'

  • Toon volledige beschrijving

    Dinsdag 3 december
    Over wachtverzachters en sleurverdrijvers

    Prof. dr. Ad Pruyn is hoogleraar Marketingcommunicatie en Consumentengedrag aan de UT. Voor de NS deed hij onderzoek naar de (on)bewuste invloed van de stationsomgeving op de wachttijdbeleving.

    Vrijhof/Amphitheater op de Universiteit Twente, 19.30-21.00 uur. De toegang is gratis.

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale en studieverenigingen Abacus en Dimensie.

Wetenschap op het spoor

26 november
Hugo Thomassen

Ieder jaar maakt ProRail een nieuwe dienstregeling. Een gigantische logistieke puzzel, waarin alle treinen naadloos aan moeten sluiten. Hoe komt die tot stand, en hoe flexibel is die eigenlijk?

  • Toon volledige beschrijving

    Ieder jaar maakt ProRail een nieuwe dienstregeling. Een gigantische logistieke puzzel, waarbij stoptreinen, intercity’s en vrachttreinen naadloos op elkaar aan moeten sluiten. Hoe lang mag een trein stilstaan op een station? Hoe flexibel is de dienstregeling bij storingen en slecht weer? Ondanks de zorgvuldige planning zal er soms op een trein gewacht moeten worden. Waarom duurt het wachten langer als je het omroepbericht ‘de trein heeft vijf minuten vertraging’ hoort dan ‘de trein komt over vijf minuten’? Een tweeluik over planning op het spoor en de psychologie van het wachten.

    Puzzelen op het Spoor.

    Ieder jaar maakt ProRail een nieuwe dienstregeling. Een gigantische logistieke puzzel, waarin alle treinen naadloos aan moeten sluiten. Hoe komt die tot stand, en hoe flexibel is die eigenlijk?

    Dinsdag 26 november
    Puzzelen op het spoor

    Ir. Hugo Thomassen is manager capaciteitsverdeling bij ProRail en verantwoordelijk voor de dienstregeling op het Nederlandse spoor.

Obesitas

25 november
Prof. dr. Jaap Seidell 

We eten teveel en bewegen te weinig. De extra kilo’s drukken niet alleen op de fysieke gezondheid, maar ook op het sociale leven. Hoe komt het? Welke rol spelen voedselindustrie en overheid? Wat zijn de oplossingen? Professor Jaap Seidell weegt de feiten en fictie omtrent overgewicht.

  • Toon volledige beschrijving

    In het Verenigd Koninkrijk vormt obesitas de grootste bedreiging van de volksgezondheid. Ook in Nederland dijt het probleem uit: we eten teveel en bewegen te weinig. De extra kilo’s drukken niet alleen op de fysieke gezondheid, maar ook op het sociale leven. Hoe laten mensen het zo ver komen? Welke rol spelen voedselindustrie en overheid? Wat zijn de oplossingen?

    Prof. dr. Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid en directeur van de afdeling gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit en het VU Medisch Centrum in Amsterdam. In zijn boek Tegenwicht behandelt hij feiten en fabels omtrent overgewicht.

    Dinsdag 19 november op de Universiteit Twente, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Amphitheater.De toegang is gratis.

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale en studieverenigingen Paradoks en Sirius.

HET GROOT UT-DICTEE DER NEDERLANDSE TAAL

14 november
Paul de Kuyper
Prof. dr. Ed Brinksma

Schrijf je kwantummechanica nou met een ‘q’ of ‘kw’? En is preses met of zonder ‘a’ erbij? Deze avond testen wij de spellingsvaardigheid van onze bezoekers. Het UT-dictee is geschreven door Paul de Kuyper en voorgedragen door rector magnificus prof. dr. Ed Brinksma.

  • Toon volledige beschrijving

    Schrijf je kwantummechanica nou met een ‘q’ of ‘kw’? En is preses met of zonder ‘a’ erbij? Spellen is zo eenvoudig nog niet. Tijdens deze spannende avond testen wij de spellingsvaardigheid van de medewerkers en studenten van onze universiteit. Ook deelnemers van buiten de UT zijn van harte welkom om zich in deze taalstrijd te werpen! Het UT-dictee is geschreven door UT-nieuws-redacteur Paul de Kuyper en zal worden voorgedragen door rector magnificus prof. dr. Ed Brinksma. De presentatie van de avond is in handen van Peter Timmerman (Studium Generale). Aan het dictee doet een indrukwekkend UT-prominentenpanel mee. Wie durft de uitdaging aan?

    Donderdag 14 november, 19.30-21.30 uur. Waaier, zaal 1 op de Universiteit Twente. De toegang is gratis.

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale en UT-Nieuws.

    PROGRAMMA:
    19.30 uur welkom in Waaier 1 + toelichting spelregels
    19.45-20.30 uur Het dictee door Ed Brinksma
    20.30-20.45 uur koffie en thee in foyer
    20.45-21.30 uur nakijken + bekendmaking winnaars/prijsuitreiking

    Niet meedoen, maar gewoon kijken en luisteren is natuurlijk ook mogelijk, u bent van harte welkom!

    JURY: De jury bestaat uit dr. Joyce Karreman en drs. Katja Hunfeld-Bekker. Joyce Karreman studeerde Nederlandse taal en letterkunde in Nijmegen en is verbonden aan de faculteit GW. Ze geeft onder andere colleges tekstwetenschap en doet onderzoek naar de karakteristieken van de tekst die ervoor zorgen dat lezers een tekst makkelijker kunnen begrijpen. Katja Hunfeld-Bekker is als coördinator Nederlands werkzaam bij het TaalCoördinatiePunt op de UT en merkte op dat dit woord – TaalCoördinatiePunt – een zogenaamde ‘camel case’ is, waarbij de hoofdletters bulten in het woord vormen.Bij twijfel over de juiste spelling heeft de jury altijd het laatste woord. De jury zal ook de spellingsregels waar nodig toelichten.

    SPELREGELS:-Het dictee is gebaseerd op de spelling uit het Groene Boekje (2005) en de Van Dale (14eeditie)-Het gebruik van smartphones of enig ander hulpmiddel, evenals spieken, is uit den boze.-Er zijn vier deelnamecategorieën: prominenten (VIP), medewerkers (M), studenten (S) en regio (R). Per categorie valt er een prijs te behalen. Overall wordt er ook een winnaar/winnares aangewezen. Uiteraard krijgt de winnaar een eervolle vermelding in het UT-Nieuws.-Schrijf duidelijk: onleesbaar = fout!-Nakijken geschiedt door de deelnemers zelf: na de pauze krijgt u – geheel willekeurig – een dictee van iemand anders na te kijken. Fouten worden met rode pen aangegeven.-Er kan max. 1 fout per woord worden gemaakt; een woord is dus goed of fout.-Studium Generale + UT-Nieuws zorgen voor pennen en (tentamen)papier. Mocht u met eigen schrijfgerei willen schrijven, dan kan dat, mits dit blauw of zwart schrijft.-Vermeld duidelijk uw naam + deelnamecategorie (VIP, M , S of R) op het vel.-Laat na iedere zin een witregel.

    MEEDOEN?Iedereen die belangstelling heeft kan meedoen aan het UT-dictee. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden van tevoren is niet nodig, maar wees op tijd in Waaier 1 (gebouw nr. 12 op deze plattegrond).

    VRAGEN?Neem contact op met de organisatie: Paul de Kuyper (p.m.dekuyper@utwente.nl) of Peter Timmerman (p.timmerman@utwente.nl).

DE BEELDBUIS: VOER VOOR MEDIAPSYCHOLOGEN

12 november
Ard Heuvelman

Mediapsycholoog Ard Heuvelman ontrafelt deze avond – aan de hand van verschillende fragmenten - de psychologische mechanismen achter het tv-kijken. Waarom praten, gillen, juichen of huilen wij tegen de tv?

  • Toon volledige beschrijving

    Ook wel eens moeite om je los te rukken van het tv-scherm? Dan heb je last van aandacht-inertie: hoe langer je kijkt, hoe moeilijker je hersenen het vinden zich los te maken. Mediapsycholoog Ard Heuvelman ontrafelt deze avond – aan de hand van verschillende fragmenten - de psychologische mechanismen achter het tv-kijken. Hoe komt het dat wij ons zo snel identificeren met wat er op het scherm gebeurt? Waarom praten, gillen, juichen of huilen wij tegen de tv?

    Dr. Ard Heuvelman is mediapsycholoog en onderzoekt hoe beelden op mensen inwerken en hoe tv-makers de emoties van de kijkers bespelen. Hij is coauteur van de onderwijsklassieker Mediapsychologie.

    Dinsdag 12 november, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Amphitheater op de Universiteit Twente.De toegang is gratis.

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale en studieverenigingen Communiqué en Dimensie.

Lezing afgelast wegens ziekte!

5 november
Prof. Henk van Houtum

Helaas! De lezing van professor Henk van Houtum, de tweede lezing uit de cyclus, ging niet door wegens ziekte. Ook hebben we geen vervanger voor dinsdag 5 november kunnen vinden; die avond was er dus geen lezing!

DE WERELD ANNO 2050: (H)EERLIJKE NIEUWE WERELD?

29 oktober
Prof. Rob de Wijk

Het duurt niet lang meer en we leren allemaal Chinees op school, stellen landsgrenzen nog maar weinig voor en is de welvaart eerlijk verdeelt. Zal het inderdaad zo’n vaart lopen, of ligt het allemaal toch genuanceerder? Met prof. Rob de Wijk.

  • Toon volledige beschrijving

    In 2050 bevolken circa 9 miljard mensen de aarde. Als al deze mensen onze westerse levensstijl overnemen, hebben we bijna drie keer de Aarde nodig. Is het alternatief - de huidige oneerlijke verdeling van welvaart - wel vol te houden? Hoe zullen rijk en arm straks verdeeld zijn? Welke supermachten trekken aan de touwtjes, wat zijn hun belangen? Welke conflicten om grondstoffen, water, frisse lucht en ruimte liggen op de loer? En wat staat er allemaal voor moois te gebeuren? Een tweeluik over de wereld anno 2050.

    29 oktober
    Wie trekt er aan de touwtjes in 2050?

    Prof. dr. Rob de Wijk is directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en hoogleraar Strategische Studies aan de Universiteit Leiden. Hij vervult vele adviesfuncties in binnen- en buitenland, waaronder die van voorzitter van de Denktank Nationale Veiligheid. De Wijk zal ingaan op hoe de politieke kaarten er in 2050 bij liggen en welke conflicten op kunnen treden.

    Vrijhof/Agora op de Universiteit Twente, 19.30-21.00 uur. De toegang is gratis.

16/10 Science Cafe: De spieren van Epke Zonderland

16 november
Prof. Bert Otten

Professor Bert Otten analyseert de capriolen van Zonderland en legt uit hoe dit unieke samenspel tussen brein en spieren evolutionair ontstaan is. Ook zal hij duidelijk maken waarom het zo lastig is om een robot soepel te laten bewegen.

  • Toon volledige beschrijving

    500 miljoen jaar geleden beschikten de eerste organismen al over piepkleine spiervezeltjes, maar erg spectaculair waren de bewegingen toen nog niet. Tegenwoordig vliegt Epke Zonderland met zijn superieure spierbundels door de lucht tijdens de Cassina-Kovacs-Kolman combinatie. De spieren van Zonderland smelten samen met zijn brein tot één geheel dat razendsnel reageert en corrigeert. Bert Otten analyseert de capriolen van Zonderland en legt uit hoe dit unieke samenspel tussen brein en spieren evolutionair ontstaan is. Ook zal hij duidelijk maken waarom het zo lastig is om een robot soepel te laten bewegen.

    Prof. dr. Bert Otten is hoogleraar neuromechanica aan de Rijksuniversiteit Groningen.

    Talkshow host: prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek (UT).

    Woensdag 16 oktober, 20.00-22.00 uur, Forum Café (Stationsplein 1, Enschede) De toegang is gratis.

    Dit programma is een coproductie van Science Café Enschede, studieverenigingParadoks en turnvereniging Linea Recta en sluit aan op de sportthematiek uit de eerste module van het Twents Onderwijsmodel.

ROB WIJNBERG EN HET NIEUWE NIEUWS

15 oktober
Rob Wijnberg

“Nieuws gaat bijna altijd over uitzonderingen op een regel. Als je dus de wereld alleen via het nieuws volgt, weet je precies hoe de wereld niet werkt.” De Correspondent is online, een ‘medicijn tegen de waan van de dag’. Het nieuws en de hoe het een rol speelt in ons leven verandert.

  • Toon volledige beschrijving

    In zijn boek De Nieuwsfabriek constateert filosoof Rob Wijnberg dat media ons wereldbeeld vervormen. Talkshows, nu.nl en het acht uur journaal zijn er op uit om burgers permanent gebiologeerd te houden met spectaculaire, vermakelijke of anderszins aandachttrekkende berichten. Niet om inzicht te kweken in de wereld om ons heen. Wijnberg analyseert de mechanismen achter het nieuws en laat zien wat hij anders doet in zijn nieuwe internetkrant De Correspondent.

    Rob Wijnberg is filosoof en auteur van diverse boeken waaronder zijn debuut Boeiuh!en De Nieuwsfabriek. Hij is voormalig hoofdredacteur van NRC Next en initiatiefnemer/hoofdredacteur van De Correspondent.

    Dinsdag 15 oktober, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Agora op de Universiteit Twente.

    Toegang: €3,- (UT-/Saxionstudenten) en €5,- (niet-studenten). Kaartverkoop aan de deur. Reserveren is niet mogelijk, dus kom op tijd!

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale, UT-Nieuws en studieverenigingen Communiqué en Ideefiks.

MIDAS DEKKERS EN DE HOMO ADIDAS

8 oktober
Midas Dekkers

Sport is gezond, lekker en leuk. Tenminste, dat is het beeld dat in onze maatschappij overheerst. Bioloog Midas Dekkers denkt daar anders over. Een prikkelende lezing over de opkomst van de Homo Adidas.

  • Toon volledige beschrijving

    Sport is gezond, lekker en leuk. Tenminste, dat is het beeld dat in onze maatschappij overheerst. Bioloog Midas Dekkers denkt daar anders over. In zijn boek Lichamelijke oefening houdt hij de sportende mens een (lach)spiegel voor. Hij laat zien dat sport een betrekkelijk recente uitvinding is; pas sinds de Industriële Revolutie werkt de mens zich stelselmatig in het zweet. Waar komt deze lichaams- en gezondheidscultus vandaan? Waarom doen dieren niet aan sport en zijn ze toch zo fris als een hoentje? Een prikkelende lezing over de opkomst van de Homo Adidas.

    Midas Dekkers is schrijver en bioloog en auteur van vijftien boeken waaronder: De larf, De tor en de koeskoes en De walrus en andere beesten. Zijn meest recente boek gaat over mensen met rood haar: Rood: Een bekoring.

    Dinsdag 8 oktober, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Agora op de Universiteit Twente.

    Toegang is gratis voor studenten (op vertoon van UT-/Saxioncollegekaart); anderen betalen €5,-. Kaartverkoop aan de deur. Reserveren is niet mogelijk, dus kom op tijd!

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale en studievereniging Paradoksen sluit aan op de sportthematiek uit de eerste module van het Twents Onderwijsmodel.

Hak de hacker in de pan

14 oktober
Elmer Lastdrager
Wim Hafkamp
Frank van Vliet
Danny Mekic

Hoe voorzichtig moet je zijn op het internet? Welke gevaren schuilen er in onschuldig ogende QR-codes? Dit U-meet Cyberlab neemt je mee in de ongrijpbare wereld van de digitale misdaad. Met Elmer Lastdrager, Wim Hafkamp, Frank van Vliet en Danny Mekić.

  • Toon volledige beschrijving

    Op donderdag 3 oktober 2013 wordt op de Universiteit Twente de ‘U-meet’ georganiseerd. De U-meets (debatten) zijn een initiatief van de Nederlandse universiteiten waarbij wetenschap, politiek en bedrijfsleven samen op zoek gaan naar een antwoord op een centraal thema. Dit jaar is het thema: ‘Veiligheid’. De avond op de UT heet ‘Cybercrime in het U-meet Cyberlab’.

    Naarmate steeds meer mensen zich op het internet begeven om daar te winkelen, hun bankzaken te regelen of berichten te versturen, loont de digitale misdaad ook steeds meer. Cybercrime strekt zich uit van phishing tot aan het inbreken bij de AIVD of het stelen van iemands identiteit. Hoe voorzichtig moet je zijn op het internet? Welke gevaren schuilen er in onschuldig ogende QR-codes? Dit U-meet Cyberlab neemt je mee in de ongrijpbare wereld van de digitale misdaad.

    Elmer Lastdrager promoveert in cyber crime science aan de UT. Hij doet onderzoek naar daders en slachtoffers van phishing. Ook vraagt hij zich af hoe je deze criminelen achter het net kunt laten vissen.

    Wim Hafkamp van de Rabobank is als Chief Information Security Officer eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging binnen de gehele Rabobank Groep. Hoe beveiligt een bank jouw financiën tegen cyberaanvallen?

    Frank van Vliet van Certified Secure laat het publiek tijdens een interactieve presentatie zelf ervaren hoe hackers te werk gaan.

    De avond staat onder leiding van internetexpert Danny Mekić, directeur van adviesbureau New Team. Mekić is uitgeroepen tot meest succesvolle jonge ondernemer van Nederland. Als management consultant adviseert hij grote spelers op deze markt.

    Side-kick is prof. dr. Pieter Hartel, hoogleraar aan de UT, gespecialiseerd in cybercrime.

    Donderdag 3 oktober, 19.30-21.30 uur. Waaier, zaal 2 op de Universiteit Twente. Detoegang is gratis.

    Inschrijven is verplicht. Doe dit liefst zo snel mogelijk, het aantal plaatsen is beperkt.
    http://www.utwente.nl/umeet/aanmelden/

    Alleen toegang met laptop, tablet of smartphone!

Mag het een microgrammetje meer zijn? De standaardkilo

1 oktober
Inge van Andel

De standaardkilo in Parijs wordt langzaam zwaarder, en dus worden we allemaal een beetje lichter. Helaas gaat het slechts om microgram-metjes. Gewoon blijven sporten dus. Met de bewaakster van de Neder-landse kilo, drs. Inge van Andel.

  • Toon volledige beschrijving

    In het Bureau International des Poids et Mesures nabij Parijs bevindt zich ‘Le Grand K’. Veilig opgeborgen in een vacuümkluis vormt deze cilinder van platina-iridiumlegering hét ijkpunt voor alle kilo’s in de wereld. Er is echter een probleem. Omdat koolwaterstoffen zich aan het oppervlak hechten, komt de kilo een microgram per jaar aan. Wat gebeurt er als de kilo geen kilo meer is? Wordt een stuk kaas dan goedkoper? Kloppen andere SI-eenheden als druk en kracht nog wel? Zijn er alternatieve manieren om de kilo te definiëren?

    Drs. Inge van Andel is als metrologe werkzaam bij het Van Swinden Laboratorium in Delft, het nationale standaardeninstituut dat onder andere verantwoordelijk is voor het beheer van de Nederlandse afgeleide van ‘Le Grand K’: kopie nummer 53.

    Dinsdag 1 oktober, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Amphitheater op de Universiteit Twente. Detoegang is gratis.

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale en studieverenigingen Arago en Ideefiks.

    INFORMATIE:

    In het opnieuw definiëren van de kilo speelt de Planck constante een belangrijke rol; kan je de kilo bepalen in termen van een fundamentele grootheid? Daar waren vragen over, die soms wel erg theoretisch waren. Een van de bezoekers stuurde ons echter een paper met daarin de antwoorden. Dus bij dezen, voor de liefhebber! Precisely measuring the Planck constant by electromechanical balances.


SCE: Bubble puzzles

18 september
Prof. Detlef Lohse
Ir. Claas Willem Visser

Een interactieve avond in het Forum café met professor Detlef Lohse en ir. Claas Willem Visser. Regendruppels die in plassen vallen maken soms bellen op het water, maar als we inzoomen met een hogesnelheidscamera, blijken de bellen veel meer grillen te hebben.

  • Toon volledige beschrijving

    Met geluidsgolven licht maken? In de wereld van de vloeistoffysica is het mogelijk. Als je een luchtbel onder water van alle kanten bestookt met geluid loopt de temperatuur zo hoog op dat de bel licht gaat geven. De fysica achter deze ‘sonoluminescentie’ is fascinerend en nuttig: het maakt printers accurater en heeft ook diverse medische toepassingen. Dit Science Café laat aan de hand van highspeedcameraopnames zien hoe bellen zich gedragen en wat je er allemaal mee kunt doen.

    Prof. dr. Detlef Lohse is hoogleraar vloeistoffysica aan de UT. Hij won in 2005 de Spinozapremie voor zijn baanbrekende onderzoek naar bellen en stromingen.

    Ir. Claas WillemVisser doet onderzoek naar vaccinatie door middel van naaldloze injectie, waarbij een dunne vloeistofstraal door de huid wordt geschoten. Hij zal diverse demonstraties met een highspeedcamera geven.

    Talkshow host: prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek (UT).

    Woensdag 18 september, 20.00-22.00 uur, Forum Café (Stationsplein 1, Enschede) Detoegang is gratis.

    Dit programma is een coproductie van Science Café Enschede en studieverenigingen Arago en Alembic.


Een duurzame revolutie

24 september
Ir. Daniël Poolen

Ir. Daniël Poolen gaat in op de zin en onzin van duurzaamheid. Met referenties naar het consumentenprogramma de Keuringsdienst van Waarde laat hij zien hoe het concept ‘duurzaamheid’ binnen marketing vaak onzinnig is. Het alternatief is volgens Poolen veerkracht.

  • Toon volledige beschrijving

    Het begrip duurzaamheid duikt overal op: een duurzaam kopje koffie, een ‘greenseat’ in het vliegtuig om je CO2-uitstoot te beperken. Een duurzame levensstijl stopt zelfs niet na de dood: je kunt tegenwoordig duurzaam begraven worden. Staan wij aan de vooravond van een duurzame revolutie of wordt dit begrip vooral ingezet om een schoon geweten bij de consument te kweken? Deze cyclus gaat op zoek naar de zin en onzin van duurzaamheid.

    Dinsdag 24 september

    Zin en onzin van duurzaamheid

    Ir. Daniël Poolen studeerde Industrieel Ontwerpen aan de UT. Hij heeft onder meer gewerkt als duurzaamheidsexpert voor het tv-programma Keuringsdienst van Waarde en verschijnt regelmatig als ‘ecoprof’ in het tv-programma IJsstrijd! Poolen staat stil bij (on)zinnige manieren om met duurzaamheid om te gaan.

    Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur. De toegang is gratis.

    Deze cyclus is een coproductie van Studium Generale en studievereniging Daedalus.


EEN DUURZAME REVOLUTIE

17 september
Prof. Jan Rotmans

Professor Jan Rotmans legt uit wat er volgens hem mis is met verschillend aspecten van de samenleving. We zijn in transitie naar een duurzamere samenleving. Rotmans spreekt o.a. over zorg 3.0, en heeft een transitieplan voor Twente, waarin een vliegveld volgens hem niet thuishoort.

  • Toon volledige beschrijving

    Het begrip duurzaamheid duikt overal op: een duurzaam kopje koffie, een ‘greenseat’ in het vliegtuig om je CO2-uitstoot te beperken. Een duurzame levensstijl stopt zelfs niet na de dood: je kunt tegenwoordig duurzaam begraven worden. Staan wij aan de vooravond van een duurzame revolutie of wordt dit begrip vooral ingezet om een schoon geweten bij de consument te kweken? Deze cyclus gaat op zoek naar de zin en onzin van duurzaamheid.

    Dinsdag 17 september
    Een duurzame revolutie

    Prof. dr. ir. Jan Rotmans is hoogleraar Transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is oprichter van Urgenda (www.urgenda.nl) een organisatie voor duurzaamheid en innovatie. Volgens Rotmans staan wij aan de vooravond van een nieuwe, duurzame samenleving. Hoe zal deze eruit komen te zien?

    Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur. De toegang is gratis.

    Deze cyclus is een coproductie van Studium Generale en studievereniging Daedalus.

In gesprek met Marleen Veldhuis

10 september
Marleen Veldhuis

Deze avond werd topzwemster Marleen Veldhuis geïntervieuwd. Er wordt gesproken over wat voor lichaam en geest er nodig zijn om de uitzonderlijke prestaties te leveren die ze leverde. Ook werd de techniek van verschillende ZPV Piranha zwemmers besproken a.d.h.v. video-fragmenten.

  • Toon volledige beschrijving

    Topsport is niet voor iedereen weggelegd. Je dient een ijzersterk lichaam te hebben dat tot op de laatste vezel is getraind. Ook de geest moet sterk en stabiel zijn. Hoe houd je anders het hoofd koel als je na maanden trainen op het startblok staat om in één minuut je topprestatie te gaan leveren? Topzwemster Marleen Veldhuis is in dit alles geslaagd en blikt terug op een glansrijke sportcarrière. Ondertussen is zij ook nog eens afgestudeerd in de Technische Bedrijfskunde. Tijdens dit interview praten we over sport, studie, opoffering, overwinning, teleurstelling en het leven na de topsport.

    Marleen Veldhuis werd olympisch, meervoudig wereld-, Europees en Nederlands kampioene in verschillende zwemdisciplines. In 2007 werd zij verkozen tot Sportvrouw van het jaar. Veldhuis studeerde Technische Bedrijfskunde aan de UT en Economie aan de VU Amsterdam.

    Het publiek wordt uitgenodigd om tussendoor vragen te stellen en op het interview in te haken. Interviewer: Peter Timmerman..

    Dinsdag 10 september, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Agora. De toegang is gratis.

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale, UT-nieuws en zwemvereniging Piranha en sluit aan op de sportthematiek uit de eerste module van het Twents Onderwijsmodel.