Mag het een microgrammetje meer zijn? De standaardkilo

Lezing


Mag het een microgrammetje meer zijn? De standaardkilo


In het Bureau International des Poids et Mesures nabij Parijs bevindt zich ‘Le Grand K’. Veilig opgeborgen in een vacuümkluis vormt deze cilinder van platina-iridiumlegering hét ijkpunt voor alle kilo’s in de wereld. Er is echter een probleem. Omdat koolwaterstoffen zich aan het oppervlak hechten, komt de kilo een microgram per jaar aan. Wat gebeurt er als de kilo geen kilo meer is? Wordt een stuk kaas dan goedkoper? Kloppen andere SI-eenheden als druk en kracht nog wel? Zijn er alternatieve manieren om de kilo te definiëren?

Drs. Inge van Andel is als metrologe werkzaam bij het Van Swinden Laboratorium in Delft, het nationale standaardeninstituut dat onder andere verantwoordelijk is voor het beheer van de Nederlandse afgeleide van ‘Le Grand K’: kopie nummer 53.

Dinsdag 1 oktober, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Amphitheater op de Universiteit Twente. De toegang is gratis.


Dit programma is een coproductie van Studium Generale en studieverenigingen Arago en Ideefiks.


Informatie:


In het opnieuw definiëren van de kilo speelt de Planck constante een belangrijke rol; kan je de kilo bepalen in termen van een fundamentele grootheid? Daar waren vragen over, die soms wel erg theoretisch waren. Een van de bezoekers stuurde ons echter een paper met daarin de antwoorden. Dus bij dezen, voor de liefhebber! Precisely measuring the Planck constant by electromechanical balances.