SCE: Vals spelen in de Wetenschap

ScienceCaféEnschede

Vals spelen in de wetenschap


Woensdag 7 maart, 20.00-22.00 uur
Media Art Café Berlijn

De wetenschap heeft door de affaire Stapel een deuk opgelopen. Een wetenschapper die zélf de resultaten verzint, dat is een nachtmerrie voor iedere integere onderzoeker. Het ScienceCaféEnschede staat stil bij niet-integer gedrag binnen de wetenschap. Wat drijft iemand er toe werk van collega’s over te schrijven, of erger, onderzoeksgegevens te manipuleren? Waarom zet iemand zijn of haar carrière op het spel? Vallen de alfa- en gammawetenschappen eerder ten prooi aan bedriegerij dan de harde bètastudies? De volgende gasten werpen hun licht:

Drs. Hans van Maanen, wetenschapsjournalist en auteur van o.a. Goochelen met getallen en Zoete koek & speculatie, zal diverse vormen van fraude en bedrog in de wetenschap behandelen.

Prof. dr. Peter Hollander, ombudsman wetenschappelijke integriteit (VU), vraagt zich af hoe je integere wetenschap kunt garanderen. Heeft de affaire Stapel de zaak op scherp gesteld?

Avondvoorzitter is prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek, hoogleraar techniekfilosofie (UT); side-kick is prof. dr. ir. Gerard van der Steenhoven, decaan TNW.

Toegang is gratis, aanmelden niet mogelijk. Het Media Art Café Berlijn bevindt zich op Stationsplein 1 te Enschede.

Zie ook: http://sciencecafeenschede.nl/