Lezing: Plasma's op 13 en 20 mrt


Plasma’s: kernfusie en bliksemstralen

Als je materie héél heet maakt, krijg je een plasma. In deze vierde aggregatietoestand vallen atomen uit elkaar en vliegen de elektronen in ‘t rond. Een bliksemschicht (ca. 30.000 graden) is plasma dat spontaan in de natuur voorkomt. In de experimentele fusiereactor ITER in Zuid-Frankrijk creëren wetenschappers en technici een plasma dat tien maal zo heet is als het binnenste van de zon.


Dinsdag 13 maart

Kernfusie: een zon op aarde?

Het plasma in een fusiereactor is zó heet dat het nooit in contact mag komen met de wanden van de reactor, want die zouden pardoes smelten. Prof. dr. Tony Donné legt uit wat kernfusie precies is en hoe je een plasma met magneten in bedwang kunt houden. Ook staat hij stil bij de mogelijkheden om hier energie uit te halen. Donné is hoofd van de Fusiefysica-afdeling van het Dutch Institute For Fundamental Energy Research (FOM-DIFFER).Vanuit deze functie leidt hij het Nederlandse fusieonderzoek. Donné is ook nauw betrokken bij de ITER-reactor in Cadarache.Dinsdag 20 maart

De werking van bliksem

Let op: Dr. Stijn Buitink is verhinderd en wordt vervangen door dr. ir. Sander Nijdam, plasmafysicus aan de TU Eindhoven. Nijdam zal in zijn lezing het ontstaan en de werking van bliksem uitleggen. Ook staat hij stil bij streamers (gaat aan een bliksem vooraf) en sprites (ontladingen hoog in de stratosfeer). Ook doet hij onderzoek naar ‘buitenaardse bliksems’; in zijn lab simuleert hij de atmosfeer van onder andere Venus en Jupiter om te zien hoe het daar bliksemt.Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.


Vrijhofcultuurcentrum toont – voor en na de twee lezingen – in de foyer van de Vrijhof een video van de Vlammentafel, die kunstenaar Wessel Westerveld samen met UT-er Ysbrand Wijnant ontwikkelde.