SCE: Het alziend oog op 25 april

ScienceCaféEnschede

Het alziend oog


Woensdag 25 april, 20.00-22.00 uur
In: Forum by La Cucina (voorheen Mac berlijn)

Op iedere straathoek hangt tegenwoordig een camera. Wat zien deze camera's eigenlijk? En wie bekijkt alle beelden? Moeten we deze spiedende ‘ogen’ in de openbare ruimte wel normaal vinden? In dit ScienceCafé wordt er ingezoomd op nut en noodzaak van cameratoezicht in de publieke ruimte.

De eerste spreker van de avond ir. Mike Balm, business developer bij Thales Nederland B.V., gaat in op 'state-of-the-art' cameratechnologie, waarbij er gekeken wordt naar de camera zelf, maar ook naar slimme software die gezichten kan herkennen en zelfs 'ongewenst' gedrag.

De tweede spreker Sander Flight, beleidsadviseur cameratoezicht bij de DSP-groep, zal een kritische blik werpen op de technologische ontwikkelingen vanuit een juridisch- en maatschappelijk perspectief. Moeten we elke technologische verbetering in cameratoezicht klakkeloos toepassen en mag dat zomaar? Zie ook zijn weblog: http://www.sanderflight.nl/


In de discussie – onder leiding van techniekfilosoof prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek - staan we stil bij de rol van de burger in het 'surveillance'-netwerk. En wat is eigenlijk de invloed van al die mini-cameraatjes in mobiele telefoons en het delen daarvan via YouTube? Side kick drs. Tjerk Timan promoveert op sociale en ruimtelijke effecten van cameratoezicht in stedelijke uitgaansgebieden en houdt de discussie levendig!

Kortom, kom een kijkje nemen bij dit ScienceCafé op woensdag 25 april in café Forum by La Cucina, maar wees gewaarschuwd; ScienceCafé will be watching you!

Zie ook: http://sciencecafeenschede.nl/