Het grote UT-dictee der Nederlandse taalhttp://www.harenerweekblad.nl/files/2011/10/Harens-Dictee-522x391.jpg


Dinsdag 27 november (19.30-21.30 uur, Waaier 2) testen Studium Generale en UT-Nieuws de spelvaardigheid van UT-medewerkers en studenten. Ook deelnemers van buiten de UT zijn van harte welkom om zich in deze taalstrijd te werpen! Niet meedoen, maar gewoon kijken en luisteren is natuurlijk ook mogelijk, u bent van harte welkom!

Het dictee, geschreven door UT-Nieuws-redacteur Paul de Kuyper, zal door Ditta op den Dries, hoofdredacteur van het UT-Nieuws, voorgedragen worden. De presentatie van de avond is in handen van Peter Timmerman (Studium Generale).

Aan het dictee doet een indrukwekkend UT-prominenten-panel mee. Wie durft de uitdaging aan?!


http://www.deredactie.be/polopoly_fs/1.654979%21image/4263223973.jpg_gen/derivatives/landscape470/4263223973.jpg


Programma:

19.30 uur - welkom in Waaier 2 + toelichting spelregels

19.45-20.30 uur - Het Dictee

20.30-20.45 uur - koffie en thee in foyer

20.45-21.30 uur - nakijken + bekendmaking winnaars/prijsuitreiking


Jury:

De jury bestaat uit dr. Joyce Karreman en drs. Katja Hunfeld-Bekker. Joyce Karreman studeerde Nederlandse taal en letterkunde in Nijmegen en is verbonden aan de faculteit GW. Ze geeft onder andere colleges tekstwetenschap en doet onderzoek naar de karakteristieken van de tekst die ervoor zorgen dat lezers een tekst makkelijker kunnen begrijpen. Katja Hunfeld-Bekker is als coördinator Nederlands werkzaam bij het TaalCoördinatiePunt op de UT en sprak tijdens de voorbereiding de volgende woorden: “dit moet eigenlijk plusquamperfectum zijn”. U bent gewaarschuwd!

Bij twijfel over de juiste spelling heeft de jury altijd het laatste woord. De jury zal ook de spellingsregels waar nodig toelichten.


Spelregels:

-Het dictee is gebaseerd op de spelling uit het Groene Boekje (2005) en de Van Dale (14e editie)

-Het gebruik van smartphones of enig ander hulpmiddel, evenals spieken, is uit den boze.

-Er zijn vier deelnamecategorieën: prominenten (VIP), medewerkers (M), studenten (S) en regio (R). Per categorie valt er een prijs te behalen. Er is uiteraard ook een hoofdprijs voor degene die het beste kan spellen . Uiteraard krijgt de winnaar een eervolle vermelding in het UT-Nieuws.

-Schrijf duidelijk: onleesbaar = fout!

-Nakijken geschiedt door de deelnemers zelf: na de pauze krijgt u – geheel willekeurig – een dictee van iemand anders na te kijken. Fouten worden met rode pen aangegeven.

-Er kan max. 1 fout per woord worden gemaakt; een woord is dus goed of fout.

-Studium Generale + UT-Nieuws zorgen voor pennen en (tentamen)papier. Mocht u met eigen schrijfgerei willen schrijven, dan kan dat, mits dit blauw of zwart schrijft.

-Vermeld duidelijk uw naam + categorie (VIP, M, S of R) op het vel.

-Laat na iedere zin een witregel.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQgyw0twndCVRhNhGaWFWwG4rv9HNKPV3oUn-sjJ-YekuRGDAVC


Ter inspiratie: een lezing over taalverloedering

De Nederlandse taal is dynamisch. Zij absorbeert invloeden uit bijvoorbeeld het Engels en het Surinaams, maar verandert soms ook van binnenuit. Sinds mensenheugenis maakt men zich daar druk om: taalverandering wordt snel gezien als taalverloedering. Deze lezing onderzoekt hoe het met het Nederlands anno 2012 gesteld is. Wie zijn de slechtste taalgebruikers? Wat zijn de grootste ergernissen: 'zeg maar' of 'hun hebben'? Bestaat het Nederlands over honderd jaar nog of praten we dan allemaal Engels?

Prof. dr. Marc van Oostendorp is gespecialiseerd in taalverandering en -verloedering. Van Oostendorp is hoogleraar Fonologische Microvariatie aan de Universiteit Leiden en senior-onderzoeker bij het Meertens Instituut te Amsterdam. Hij schreef het boek Verandering en verloedering. Normen en waarden in het Nederlands.

Datum: Donderdag 22 november

Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Locatie: Cubicus B 209


Extra oefenen?

Ga je voor de hoofdprijs, maar kun je wel wat oefening gebruiken? Het TaalCoördinatiePunt organiseert op maandag 26 november een luchtige workshop met struikelblokken, instinkers en valstrikken van het Groot Dictee. Kijk voor meer informatie op http://www.utwente.nl/so/tcp/tcp_nieuws/utdictee.doc/
Vragen?

Neem contact op met de organisatie: Paul de Kuyper (p.m.dekuyper@utwente.nl) of Peter Timmerman (p.timmerman@utwente.nl)