Science Cafe: heeft vlees toekomst? 23 novScienceCafeEnschede 23 november

Heeft vlees toekomst? Waterfootprint en reageerbuisvlees


Als iedereen op aarde iedere dag een stuk vlees zou eten, zou er een gigantisch probleem ontstaan. Voor de productie van één onsje biefstuk is bijvoorbeeld al ruim duizend liter water nodig. De dieren moeten nog dichter op elkaar ‘leven’ en zullen nog meer CO2 en mest produceren. Bovendien ontstaat in de samenleving ontstaat steeds meer weerstand tegen de massale vleesindustrie. Denk aan de recente discussie over megastallen. Wetenschappers zijn naarstig op zoek naar alternatieven voor echt vlees.


Een gehaktbal uit een reageerbuis?

Maar een gehaktbal uit een reageerbuis, smaakt dat wel? En hoeveel water en energie is daar eigenlijk voor nodig? Op woensdag 23 november vraagt ScienceCafeEnschede zich af of synthetisch vlees wel echt duurzaame en diervriendelijk is. Of kleven meer nadelen dan voordelen aan deze manier van vleesproductie?

Deze vragen worden beantwoord tijdens het ScienceCafeEnschede van 23 november a.s., door Prof. dr.ir. Arjen Hoekstra en Dr. Daisy van der Schaft. Hoekstra is hoogleraar Watermanagement aan de Universiteit Twente en wetenschappelijk directeur van het Water Footprint Network. Hij legt uit waarom voor vlees zoveel water nodig is. Van der Schaft is universitair docent Medical Engineering aan de Eindhoven University of Technology. Haar vakgroep is een van de eersten die er in geslaagd is om in een laboratorium vlees te maken.

 

Moderator moderator is prof.dr.ir. Peter-Paul Verbeek, hoogleraar techniekfilosofie aan de UT. Side-kick is Clemens Driessen, dier- en techniekfilosoof, die onderzoek doet naar de effecten van kweekvlees op ons denken over dieren en voedsel. Een VJ mixt muziek en beeld door de avond.

 

Over ScienceCaféEnschede
ScienceCaféEnschede is dé hotspot waar de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen, debat, muziek en beeld worden gemengd tot een bruisende cocktail van fascinatie en verwondering. Op 23 november zijn belangstellenden van harte welkom van 20.00 tot 22.00 uur in Media Art Café Berlijn, Stationsplein 1 te Enschede.