Onvoorstelbare natuurkunde op 1, 8 en 14 mrt

Onvoorstelbare natuurkunde


Moderne natuurkunde laat zich moeilijk voorstellen. Zo verliezen vloeistoffen hun viscositeit bij heel lage temperaturen en stromen ze spontaan over de rand van een kopje. Elektronen communiceren op afstand met snelheden groter dan het licht. Dat planeten elkaar aantrekken weten wij, maar waar zit de zwaartekracht nu precies? Een drieluik met de meest onvoorstelbare natuurkunde.


dinsdagavond 1 maart

Supertoestanden

Is het niet merkwaardig dat terwijl alles vastvriest, elektronen bij zeer lage temperaturen juist veel soepeler stromen en helium zelfs supervloeistof wordt? Wat bestaan er nog meer voor supertoestanden in de natuur?

Prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp, is hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit Twente en bijzonder hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit Leiden.


dinsdagavond 8 maart

Kwantumgravitatie

Valt de zwaartekracht – die altijd op grote afstand werkt - te begrijpen vanuit de kleinste bouwstenen van het universum? En zo ja, is de zwaartekracht dan ook gekwantificeerd net zoals lading en energie?

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf is naast president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is theoretisch fysicus en specialist in snaartheorie.


maandagavond 14 maart (Let op: afwijkende avond!)

Teleportatie

Sneller dan het licht? Einstein voorspelde dat dit niet mogelijk was en toch lijkt het zich voor te doen bij gekoppelde spinparen. Hoe moeten wij ons dit voorstellen?

Dr. ir. Alexander Brinkman werkt bij de vakgroep Lage Temperaturen van de Universiteit Twente. In 2010 was hij winnaar van de centrale onderwijsprijs aan de UT.


Dinsdag 1 en 8 maart, 19.30 – 21.00 uur. Vrijhof/Amphitheater.

Let op: Maandag 14 maart, 19.30 – 21.00 uur. Vrijhof/Agora.