Chemie, toen en nu: 4 en 11 oktCyclus

Chemie toen en nu

Jarenlang heeft de mysterieuze tekst Een en alchemie gehangen aan het gebouw van chemische technologie aan de UT. Het mysterie verdween door een spatie toe te voegen: het is een en al chemie wat in dat gebouw plaatsvond. En het is ook een en al chemie wat deze cyclus in het jaar van de scheikunde brengt. Chemie uit het verleden en uit het heden. In de toen-lezing wordt ruim aandacht besteed aan twee baanbrekende onderzoekers: Avogadro (1811 overleden) en Van ’t Hoff (1911 overleden). In de nu-lezing worden opwindende nieuwe ontwikkelingen aan de orde gesteld.


Dinsdag 4 oktober

Een geschiedenis van de chemie

Dr. Geert Somsen is wetenschapshistoricus en verbonden aan de Universiteit Maastricht. In zijn lezing komt het ontstaan van de chemie aan de orde, met aandacht voor het baanbrekende werk van Avogadro en Van ’t Hoff.


Dinsdag 11 oktober

Scheikunde anno 2011

Prof. dr. Jeroen Cornelissen is hoogleraar biomoleculaire nanotechnologie aan de UT. Hij schetst niet alleen de huidige stand van zaken maar vertelt ook over zijn eigen onderzoek: de bouw van nieuwe materialen met behulp van virussen.


Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.