ScienceCafe: Kernenergie op 11 mei

ScienceCaféEnschede


Kernenergie


Het splijten van atoomkernen voor energieopwekking blijft een omstreden bezigheid. Voorstanders roemen de efficiency en kracht van de kernreactor en natuurlijk de geringe CO2-uitstoot. Tegenstanders wijzen op de risico’s en het afval: waar zadelen wij onze kinderen mee op? Dit ScienceCafé staat stil bij de techniek van kernenergie: hoe werkt een reactor? Waar komt het mysterieuze blauwe licht vandaan? En hoe hoeveel toeren per minuut draait een ultracentrifuge? Daarnaast aandacht voor de toekomst: is kernenergie werkelijk duurzaam te noemen?


Dr. Behnam Taebi is als techniekfilosoof verbonden aan de Technische Universiteit Delft en promoveerde op de morele dimensies van kernenergie.


Ir. Gregory Dowling studeerde natuurkunde en werkt als process development engineer bij het uraniumverrijkingsbedrijf Urenco in Almelo.


Moderator: Prof.dr.ir. Peter-Paul Verbeek, techniekfilosoof aan de UT.

Side kick: Prof.dr. Gerard van der Steenhoven, decaan TNWScienceCafé op woensdag 11 mei, 20.00 – 22.00 uur, Media Art Café Berlijn.


Het Media Art Café Berlijn bevindt zich op Stationsplein 1 te Enschede.


Het ScienceCaféEnschede brengt in een ontspannen ambiance serieuze wetenschap voor het voetlicht. Dit programma is een coproductie van het Studium Generale en Stichting ScienceCaféEnschede.