Machtiger dan het zwaard - retorica op 27 okt en 3 nov

Machtiger dan het zwaard - retorica
Retorica is overal en van alle tijden. Het bijbelboek Genesis legt er al getuigenis van af, wanneer de slang Eva verbaal aanpakt. Het valt gemakkelijk na te lezen hoe Eva met moeite werd overtuigd om meer waarde te hechten aan kennis van goed en kwaad dan aan een onbegrijpelijk verbod. En vervolgens hoe ze met aanmerkelijk minder moeite ook Adam daarvan overtuigde. Retorica heeft niet voor niets een slechte naam. Versiering van loze inhoud, het aanpraten van onverantwoorde idee├źn, reclame voor slechte producten. Al in de klassieke oudheid was er discussie over de aard van de kunst van het overtuigen. Door tegenstanders, maar ook door voorstanders en door mensen met een onafhankelijke blik. Daar sluit deze cyclus bij aan. Waarom is er eigenlijk retorica? Hoe is ze in de praktijk te herkennen, te gebruiken, en indien nodig te bestrijden?dinsdag 27 oktober

Waarom retorica?

Prof. dr. Jeroen Bons studeerde klassieke talen en oude geschiedenis. Hij is bijzonder hoogleraar Retorica aan de Universiteit van Amsterdam en docent aan het Utrechtse University College.

dinsdag 3 november

Retorica in de praktijk

Prof. dr. Henk Procee is bijzonder hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. Hij heeft een grote belangstelling voor retorica als kunst van het overtuigen. Hij zal aan de hand van een aantal beroemde en minder beroemde redevoeringen laten zien hoe het publiek al dan niet ingepakt werd.


Vrijhof/Amphitheater, 19.30 - 21.00 uur.

Aanmelden vooraf is niet mogelijk.


Van luisteren naar spreken: voor wie zich retorische technieken zelf eigen wil maken, geeft Henk Procee op 27 november een training Retorica.