Het geheim van Stradivarius op 13 okt

Het geheim van StradivariusMusici spreken de naam van vioolbouwer Antonio Stradivarius (1644-1737) altijd met respect uit. Wie een van zijn violen, cello’s of gitaren bezit mag zich gelukkig prijzen: niet alleen zit het met de bankrekening wel goed (onlangs wisselde de Duport-cello voor 20 miljoen dollar van eigenaar), maar bovenal beschikt de musicus over een subliem instrument dat de mooiste klank ter wereld laat horen. Het geheim van Stradivarius houdt al generaties onderzoekers in de ban: hoe slaagde deze ambachtsman uit Cremona erin zulke voortreffelijke instrumenten te bouwen? Moderne technieken als de ct-scan kunnen een tipje van de sluier oplichten, maar slaagt men er anno 2009 in om het geluid van Stradivarius te evenaren? Dit symposium laat het zien én horen.


Edwin Reinold maakte special-effects voor onder andere de film Shouf Shouf Habibi! Sinds vijf jaar doet hij onderzoek naar de geluidskwaliteit van snaarinstrumenten. In dit kader ontwikkelde hij een minerale formule die dergelijke instrumenten aanzienlijk beter doet klinken. Zo bespeelt flamenco-gitarist Jacco Muller vol enthousiasme een echte Reinold-gitaar.


Marleen de Bruin is (plaatsvervangend) aanvoerder van de tweede violen van Het Brabants Orkest. Zij studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Isabelle van Keulen en Vera Beths. Zij zal een live-demonstratie geven van de violen van Reinold.


Dinsdag 13 oktober, 19.30 - 21.30 uur. Vrijhof/Amphitheater.

Aanmelden vooraf is niet mogelijk.