Japan - Nederland op 22 en 29 sept en 6 okt

Japan - Nederland: vierhonderd jaar contactHet is 400 jaar geleden dat de handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland van start gingen. Het zou nog ruim 200 jaar duren voordat de eerste Nederlandse vrouw – Titia Bergsma - voet zette op het Japanse eiland Decima. Haar bezoek duurde slechts drie maanden, maar heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op de Japanners. Tot op de dag van vandaag prijkt haar afbeelding op kopjes, borden en zakdoeken. Hoe deze vrouw zo’n grote invloed heeft kunnen uitoefenen op de Japanse perceptie van het Westen is een van de onderwerpen in deze cyclus. Daarnaast komen de - in Nederlandse ogen - bijzondere gewoontes en gebruiken van de Japanse cultuur voorbij. Ook wordt nagegaan wat Nederland (en de rest van de wereld) economisch en technologisch van Japan kan leren.


dinsdag 22 september

De onontkoombare aziatisering van de wereld; het Japanse paradigma

Prof. dr. Rien Segers is hoogleraar-directeur van het Center for Japanese Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2009 publiceerde hij Japan en de onontkoombare aziatisering van de wereld.


dinsdag 29 september

Tien sleutelbegrippen van de Japanse cultuur

Dr. Karim Benammar raakte tijdens zijn studie filosofie zo gefascineerd door Japan dat hij drie jaar in Kyoto ging studeren. Na zijn studie bleef hij in Japan en doceerde hij - in het Japans - filosofie en cultuurwetenschappen aan de universiteit van Kobe. Tegenwoordig heeft hij een eigen bedrijf en geeft hij diverse trainingen en workshops over denktechnieken.


dinsdag 6 oktober

Verliefd op Titia; een Hollands icoon in Japan

René Bersma was Canadees diplomaat en ontdekte bij toeval dat hij een verre nazaat is van de uit Friesland afkomstige Titia Bergsma. Over zijn zoektocht naar Titia schreef hij een boek: Titia, de eerste westerse vrouw in Japan. Naar aanleiding van dit boek is ook een documentaire gemaakt:Verliefd op Titia.


Vrijhof/Amphitheater, 19.30 - 21.00 uur.

Aanmelden vooraf is niet mogelijk.


Dit programma is een coproductie van het Studium Generale en de studiereiscommissie Daidō-shōi van Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde.