De gedragswetenschapper als ingenieur

De gedragswetenschapper als ingenieur


Psycholoog Hugo M√ľnsterberg (1863-1916) was een groot voorstander van het toepassen van wetenschappelijke kennis in de praktijk. Hij introduceerde de forensische psychologie door zijn vak op het recht toe te passen. Ook bemoeide hij zich met de industrie en zorgde er met psychologische tests voor dat in een bedrijf de juiste man op de juiste plek terechtkwam. Binnen deze traditie pleit Tjeerd Plomp voor ontwerponderzoek: de gedragswetenschapper gaat dan als een ingenieur te werk.


Ontwerponderzoek in de gedragswetenschappen

Prof. dr. Tjeerd Plomp is wiskundige en emeritus hoogleraar Onderwijskunde. Plomp was in 1977 een van de oprichters van de opleiding Toegepaste Onderwijskunde op de UT.


De drie genomineerde studenten voor de Hugo M√ľnsterberg Engineering Award - Ilona Hein, Ruben Joosse en Anneloes Post - vertellen in kort bestek over hun afstudeeronderzoek. Decaan prof. dr. Karen van Oudenhoven-van der Zee reikt de prijs uit. Deze award is in het leven geroepen door emeritus hoogleraar toegepaste psychologie prof. dr. Jules Pieters om de ontwerpaanpak binnen de gedragswetenschappen te stimuleren.


Donderdag 23 januari, 15.30-17.00 uur. Vrijhof/Amphitheater.