Kon u om een of andere reden de lezing niet bijwonen? In dat geval kunt u ze hier alsnog terugkijken. Sinds het voorjaar van 2012 worden alle lezingen van Studium Generale en Science Café Enschede opgenomen en hier gepubliceerd.
Het Nederlands Structuralisme
Strauven vertelt o.a. over het Structuralisme op de campus: de studentenwoningen van Herman Haan. Prachtige plaatjes van het configuratieve ontwerpen.
Architectuur in Overijssel
Nieuwe Zakelijkheid. Functioneel en sociaal: dat wilden we allemaal
Venezuela
Deze bijeenkomst beschrijft de huidige situatie in Venezuela, maar geeft ook veel achtergronden om die situatie goed te kunnen begrijpen.
Big Data
Dr. ir. Djoerd Hiemstra will explain how we manage huge amounts of data on large clusters of commodity machines, initiated by companies like Google, Twitter and Facebook.
Science Cafe: Robots
In dit Science Cafe komen twee wetenschappers aan het woord over de impact van robots in ons dagelijks leven.
Maarten van Rossem
Maarten van Rossem laat zien waarom Amerikanen niet echt snappen wanneer wij iets als ironie bedoelen...
Bach en de dood
Ben Coelman houdt een geweldig verhaal over Bach en de muziek die hij heeft gecomponeerd rond het thema de dood.
Lachen en lijden rond het graf
Bert Keizer vertelt over zijn ervaringen als verpleeghuisarts.
Lang leven en jeugdig sterven
Koos Jaspers vertelt over veroudering en over testen die bij muizen zijn gedaan.
Science Cafe Enschede: Van Vissenkop tot menschedel
Eric Mulder, conservator van Natura Docet, geeft uitleg over de evolutie van vis tot mens.
Grenzen vd Aarde: Negen miljard biefstuk graag.
Wat is de impact van onze voedselproductie op klimaat en biodiversiteit?
Geheime Praktijken
Deze buffetlezing sluipt de wereld van spionage binnen: hoe gaan inlichtingendiensten te werk? En wat valt er met slimme camera’s vanuit vliegtuigen, drones en satellieten allemaal te zien?
Ionica Smeets: bijzondere getallen
Dr. ir. Ionica Smeets is wiskundige en wetenschapsjournalist. Ze is onder meer bekend van de Wiskundemeisjes, haar wekelijkse column in de Volkskrant.
Science Cafe: een heer tussen de lijken
Hoe slaagt George Maat er in om uit onherkenbare en zwartgeblakerde menselijke resten de doden hun identiteit terug te geven?
Tom onder de loep
Hoe ervaar jij de studiedruk? Houd je genoeg tijd over voor sport, cultuur en activisme? Is gestructureerd studeren met veel contacturen prettig? Vind je het fijn om in projectgroepen te werken? Studenten gingen in debat met de rector.
Denken in getallen
Getallen bestaan er in alle soorten en maten. Huis-tuin-en-keukengetallen zoals 1, 2 en 3 kent iedereen, maar hoe zijn deze ooit ontstaan? En waarom rekenen wij tegenwoordig met een tientallig positiestelsel, terwijl we klokkijken met een zestigtallig stelsel?
Geldsystemen voor de toekomst
Munten en bankbiljetten zijn symbolen van krediet. Hoe werkt het als smeermiddel van onze economie? Kan het ons uit de crisis helpen? En is groei van de economie daarbij altijd vereist? Dat het anders moet lijkt onvermijdelijk, maar wat zijn de opties? Met dr. Dirk Bezemer.
THE QUANTIFIED SELF
Ik meet, dus ik ben - Quantified Self. Door jezelf te kwantificeren zie je opeens waarom je soms slecht slaapt, hoe je efficiënter kunt werken. Wat gebeurt er met onmeetbare zaken als emoties, fantasieën en schoonheid? Tijdens de lezing loopt zijn QS-apparatuur gewoon door: krijgt hij een hogere hartslag?
DE GEDRAGSWETENSCHAPPER ALS INGENIEUR
Een verslag van de uitreiking van de Hugo Münsterberg Engineering Award aan student Ruben Joosse. Met een lezing van pionier van het ontwerp-onderzoek in de geestesweten-schappen: emeritus hoogleraar prof.dr. Tjeerd Plomp.
de Iceman Wim Hof
Wim Hof kan lang in een bak met ijs zitten. Langer dan hij doorgaans laat zien, zo wordt hij nog eens ergens uitgenodigd. Krijg in dit interview een beeld van deze intrigerende man, en van wat de wetenschap over hem kan zeggen. Dr. Matthijs Kox vertelt wat hij aan hem gemeten heeft.