Black Country: excursie van 21 t/m 27 okt

Black Country


Engelands Black Country: het land waar de lucht ooit zwart zag door de rook van de fabriekspijpen. De bakermat van de Industriële Revolutie die de wereld op zijn kop zette. Dankzij de stoommachine van James Watt konden fabrieken en mijnen veel efficiënter en dus meer produceren. Stoom perste zich door de stalen aderen van ’s werelds eerste locomotieven die tussen Manchester en Liverpool begonnen te rijden. Het duurde niet lang of de revolutionaire vonk sloeg over naar het Europese continent; met name in Twente pakte de textielindustrie de draad snel op met de Spinning Jenny. De Industriële Revolutie bracht materiële welvaart, maar had daarnaast grote impact op landschap, mens en maatschappij.


Tijdens deze excursie gaan we op zoek naar de roots en de impact van de Industriële Revolutie. Wij bezoeken een kolenmijn en varen de vijf kilometer lange Standedge kanaaltunnel in. In Anderton ervaren we hoe een botenlift werkt. Het prachtige Saltaire Village (Unesco Werelderfgoed) maakt duidelijk hoe de arbeiders leefden. Na het stilvallen van de industrie leek Black Country een gebied van vergane glorie. Tegenwoordig zijn Liverpool en Manchester weer helemaal ‘hot and happening’. Oude fabriekscomplexen en pakhuizen werden gereanimeerd tot appartementen, winkels en musea. Uiteraard staan we in Liverpool stil bij één van Engelands meest bekende exportproducten: The Beatles.


Deze excursie staat onder leiding van Gert-Jan Hospers (economisch geograaf) en Peter Timmerman (techniekfilosoof). Zij hebben beiden een grote liefde voor industrieel erfgoed en publiceerden Echt Twents: oude gebouwen, nieuwe ideeën en Het Ruhrgebied voor romantici.


Excursie van 21 oktober t/m 27 oktober. Inschrijven is verplicht en kan uitsluitend via: www.baba.nl. De kosten bedragen €225,- voor studenten (informeer bij Studium Generale naar de voorwaarden) en €525,- voor niet-studenten.


Deze reis is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Dick Vos. Vos is sociaalgeograaf en directeur van Baba-reizen, een touringcarbedrijf dat gespecialiseerd is in reizen met inhoud; rechts- en linksrijdend!