Water op 2, 9 en 16 maart

Cyclus


Water, meer dan H20Voor de chemicus is water H20, en zo hoort het ook. Voor de bioloog is water al veel meer: de bron van leven. Voor ingenieurs, denk aan Leeghwater en Lely, is water een kracht die in bedwang gehouden moet worden. Nederland is zo door inpoldering en de aanleg van dijken groot geworden. Voor politici is water een schaarse en dus begerenswaardige hulpbron. Om land te bevloeien, maar ook om vrije vaart mogelijk te maken. Veel internationale conflicten zijn daarvan het gevolg. Deze cyclus illustreert de veelvormigheid van water.


dinsdag 2 maart

Water en leven: de strijd onder water

Dos Winkel heeft na twintig jaar onderwater- en natuurfotografie een groot aantal publicaties, tentoonstellingen en prijzen op zijn naam staan. Hij publiceerde onder meer in de tijdschriften Duiken, BBC Wildlife en National Geographic. Als "ambassadeur van de zee" zal hij over zijn liefde voor het leven in water spreken en ook over zijn zorg voor de zeeën.


Dinsdag 9 maart

Water en techniek: de strijd tegen het water

Prof. dr. ir. Harry Lintsen is hoogleraar techniekgeschiedenis aan de Technische Universiteit Eindhoven. De strijd tegen het water, van de zee en nog meer van de rivieren, heeft Nederland gevormd. Deze strijd blijkt de basis te zijn niet alleen van het poldermodel maar ook van bijzondere technologische innovaties.

Dinsdag 16 maart

Water en politiek: de strijd om het water

Mr. drs. Kees Homan was generaal-majoor der mariniers en directeur van het Insituut Defensie Leergangen. Sindsdien is hij part-time medewerker bij het Instituut Clingendael. In zijn lezing zal hij water als geopolitieke conflicthaard onder de loep nemen.


Vrijhof/Amphitheater, 19.30 – 21.00 uur.

Aanmelden vooraf is niet mogelijk.


Expositie

H2O+

Vrijhof Cultuurcentrum toont in de Vrijhof de expositie H2O+ met werk van Dos Winkel, David Scheidler, Tessa Vos, Judith Hofmann en Jeanet Snijders.

De opening is op woensdag 17 februari om 16 uur. Deze wordt verricht door Hiska Bakker? De expositie is te zien t/m 31 maart.