ScienceCafé-Het nulpunt op 10 febr

ScienceCaféEnschede


De jacht naar het absolute nulpunt
ScienceCafé op woensdag 10 februari, 20.00 – 22.00 uur, Media Art Café Berlijn.


Iedereen kan zeggen of iets warm of koud is. Maar hoe meet je dat precies? Aan de pogingen daar helderheid in te krijgen hebben we drie bekende temperatuurschalen overgehouden: Celsius, Fahrenheit en Kelvin. De laatste geeft ons ook direct de magische ondergrens van 0 Kelvin. Wetenschappers ontdekken tijdens hun jacht naar dit absolute nulpunt allerlei wonderlijke eigenschappen van materialen, zoals supergeleiding. Zullen ze het nulpunt ooit bereiken?


Dr. ir. Fokko Jan Dijksterhuis, wetenschapshistoricus aan de UT, houdt een korte inleiding over de uitvinding van de temperatuur en over Lord Kelvin.

Prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp, hoogleraar natuurkunde aan de UT, legt uit hoe wetenschappers proberen het absolute nulpunt te bereiken. Tevens laat hij zien dat de eigenschappen van materialen bij lage temperaturen interessant en nuttig zijn.


Toegang is gratis, aanmelden niet mogelijk. Het Media Art Café Berlijn bevindt zich op Stationsplein 1 te Enschede.


Het ScienceCaféEnschede brengt in een ontspannen ambiance serieuze wetenschap voor het voetlicht. Dit programma is een coproductie van het Studium Generale en Stichting ScienceCaféEnschede.