Science Cafe 15 okt: PresidentsverkiezingenDe media aan de macht?

In tweede ScienceCaféEnschede staan presidentsverkiezingen VS centraal

 

Op 22 november kiest Amerika een nieuwe president. McCain en Obama zetten in een eindspurt alles op alles om de kiezer voor zich te winnen. Krant, radio, TV, internet: alle media worden ingezet om de kiezer te bereiken. Maar hoe groot is de invloed van de media zelf? Wie heeft het in Amerika voor het zeggen: is het volk nog aan de macht of zijn het de media die de keus bepalen? ScienceCaféEnschede zet op 15 oktober de schijnwerpers op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

 

In Amerika gaat er geen uur voorbij zonder nieuwe onthullingen over McCain, Obama en hun running-mates. Nieuwsfeiten worden gespinned, terwijl de kandidaten hun boodschap in soundbytes brengen. Zitten de peilingen tegen, dan wordt moddergooien niet geschuwd. Alles even breed uitgemeten in de media. Maar wie gebruikt nu wie? Wat bepaalt het stemgedrag van mensen? Is de VS nog een democratie of is het feitelijk al een mediacratie? En hoe staat het er in Nederland voor?

 

Het ScienceCaféEnschede maakt met twee experts van de Universiteit Twente een analyse. Mediapsycholoog dr. Ard Heuvelman zoomt in op de rol van oude en nieuwe media. Politiek wetenschapper dr. Henk van der Kolk belicht de verkiezingen vanuit het oogpunt van het gedrag van de kiezers zelf: waarop is hun stem gebaseerd?

 

Na de inleidingen is er het ScienceCafé-debat waarin vragen uit de zaal centraal staan. Daaronder ongetwijfeld de situatie in het Nederlandse polderlandschap. Het debat wordt professioneel gemodereerd door filosoof dr. Tsjalling Swierstra. Als side-kick zal prof. dr. Petran Kockelkoren de discussie levendig houden!

 

Woensdag 15 oktober in het Media Art Café Berlijn, Stationsplein 1 te Enschede. Aanvang: 19.45 uur. Toegang gratis.

 

ScienceCaféEnschede is dé hotspot waar de nieuwste wetenschappelijke kennis, grote vragen, eenvoudige antwoorden, debat en een flitsende VJ tot een bruisende cocktail worden gemengd. Zie: www.sciencecafeenschede.nl