Gehechtheid, 8.15 en 22 april

Gehechtheid

Een hechte band lijkt zo gewoon, maar is het niet. Deze cyclus zoomt daarop in. In de natuur krijgen ouders die zorgen voor hun jongen doorgaans een wederzijdse band met hun nageslacht. Wanneer die zorg er niet is kan zo’n band gaan ontbreken, met vaak verstrekkende gevolgen, zoals even gruwelijke als fascinerende experimenten laten zien. Vergelijkbare ontwikkelingen doen zich in de mensenwereld voor. Hechting tussen kinderen en ouders gaat meestal goed, maar het kan ook anders. En hoe pakt het uit als mensen op volwassen leeftijd zelf kunnen beslissen over hun hechtingsgedrag?


dinsdag 8 april

Jong geleerd is oud gedaan: hechting bij dieren

Dr. Liesbeth Sterck werkt als gedragsbiologe aan de Universiteit Utrecht. Zij ontving een VIDI-beurs voor haar onderzoek ‘Apen als Tijdreizigers”.


dinsdag 15 april

Gehechtheid tussen ouders en kinderen

Dr. Jolien Zevalkink studeerde culturele antropologie en ontwikkelingspsychologie. Zij promoveerde op het proefschrift waarin zij deze twee liefdes combineerde: Attachment in Indonesia : the mother-child relationship in context. Momenteel is zij werkzaam bij het Kenniscentrum van het Nederlands Psychoanalytisch Instituut te Amsterdam.dinsdag 22 april

Meer dan een: polyamorie

Drs. Ageeth Veenemans heeft haar baan als econome opgezegd om zich volledig te wijden aan de verspreiding van kennis over ‘polyamorie’: een levenswijze met ruimte voor meerdere liefdesrelaties. In 2007 publiceerde zij Ik hou van twee mannen.


Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur. Aanmelden vooraf is niet mogelijk.