Baas in eigen brein /9,16 en 23 sept

Baas in eigen brein? Vergeet het maar!De evolutie heeft ooit een wezen voortgebracht met zoveel herseninhoud dat het over zijn eigen waarnemen, voelen en beslissen kan nadenken. Deze animal rationale blijkt echter heel wat minder rationeel dan gedacht. In zijn doen en laten spelen onbewuste processen een grote rol. Zo kan een rechter of politierechercheur – zonder het zelf door te hebben – verblind worden door een tunnelvisie, met grote rechterlijke dwalingen tot gevolg. Ook in het sociale verkeer verloopt er heel wat dat niet bijzonder redelijk is, zoals bij heftige emoties van irrationele jaloezie en woede. Toch kan een gebrek aan rationaliteit ook positief uitpakken. Bij het nemen van beslissingen blijkt juist een niet-rationele, meer onbewuste, aanpak vaak de beste resultaten op te leveren.


dinsdag 9 september

Tunnelvisie

Prof. mr. dr. Eric Rassin is bijzonder hoogleraar rechtspsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.


dinsdag 16 september

De kracht van het onbewuste

Prof. dr. Ap Dijksterhuis is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eind 2007 kwam zijn boek Het slimme onbewuste uit.


dinsdag 23 september

Sociaal gedrag: tussen rationaliteit en evolutie

Drs. Karlijn Massar promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift waarin zij een evolutionaire verklaring geeft voor onbewuste en automatische processen van jaloezie.


Vrijhof/Agora, 19.30-21.00 uur. Aanmelden vooraf is niet mogelijk.


Dit programma is ontstaan in samenwerking met de opleiding psychologie van de UT.