400 jaar telescoop / 30 sept

400 jaar telescoop
De telescoop is een Nederlandse uitvinding. In 1608 laat de Zeeuwse brillenmaker Lipperhey de prins van Oranje een blik werpen door een wonderlijk optisch instrument: de allereerste verrekijker. De gevolgen zijn groot en de ontwikkelingen gaan snel: in 1609 ziet Galilei door zijn telescoop dat de maan reliëf en Saturnus ‘uitsteeksels’ heeft. Voor het eerst sinds mensenheugenis werd het mogelijk om allerhande speculatieve theorieën over de opbouw van het heelal empirisch te toetsen. Tegenwoordig speuren astronomen de hemel af met radiotelescopen en kijken daarbij steeds verder in de tijd terug, tot aan de Big Bang!


dinsdag 30 september - Geschiedenis van de telescoop

Dr. Rob van Gent is astronoom en werkt op het Instituut voor de Geschiedenis en Grondslagen van de Wiskunde en Natuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

dinsdag 7 oktober – Moderne telescopen: kijken tot aan de Big Bang

Govert Schilling is wetenschapsjournalist en publiceert zeer regelmatig over sterrenkunde. Van zijn hand verscheen: Handboek sterrenkunde (2003), Big bang voor in je binnenzak (2006) en De jacht op Planeet X (2007). Ook houdt hij een zeer actuele website bij: www.allesoversterrenkunde.nl


Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur. Aanmelden vooraf niet mogelijk.


Excursie:

Op donderdag 16 oktober is er een excursie naar Cosmos Sterrenwacht in Lattrop, waar u een rondleiding krijgt over de tentoonstelling Een meesterlijke telescoopbouwer: Piet Meesters. Als het weer meewerkt, kunt u ook zelf naar de sterren kijken door een flinke telescoop. Vertrek: vanaf UT-campus (gebouw Spiegel) om 19.00 uur met bus.

Kosten: 5 euro (stud.) / 10 euro (niet-stud.) Aanmelden vooraf via: 053-4893321 of per mail: a.aarten-heukels@utwente.nl. Alleen bij voldoende animo gaat de excursie door!