8 mrt: Trouw nooit een vrouw met grote voeten

Trouw nooit een vrouw met grote voeten!Internationale vrouwendag 2007 op UT


‘Dames die doctor worden smaken niet lekker.’ ‘Vrouwen stellen de vragen, mannen geven de antwoorden.’ ‘Een vrouw is goed in haar huis of in haar graf.’ Dit is slechts een greep uit de vijftienduizend spreekwoorden die literatuurwetenschapper Mineke Schipper verzamelde van over de hele wereld. Op donderdag 8 maart gaat zij bij het Studium Generale en het Female Faculty Network Twente van de Universiteit Twente in op talrijke spreekwoorden die over de vrouw bestaan.


Ideeën over vrouwen zijn door de eeuwen heen vastgelegd in het kleinste literaire genre: het spreekwoord. In het boek Trouw nooit een vrouw met grote voeten tekent hoogleraar interculturele literatuurwetenschap - prof. dr. Mineke Schipper - duizenden spreekwoorden op die over de vrouw gaan: over haar lichaam, haar schoonheid, haar levensfasen van meisje, bruid, echtgenote tot moeder en grootmoeder. Maar ook over de lusten en lasten van de liefde, seks en kinderen krijgen. Ondanks culturele verschillen blijken er frappante overeenkomsten te bestaan in de - vaak zeer vrouwonvriendelijke - gezegdes: ‘Vrouwen en koeien gaan niet van huis’ (Italiaans). ‘Vrouwenverstand is verkeerd verstand’ (India). ‘Een wijze vrouw is twee keer een dwaas.’ (Engeland, VS).


Lezing door Mineke Schipper op donderdagmiddag 8 maart, van 16.00 uur tot 17.30 uur. Amphitheater/Vrijhof. Toegang gratis. Aanmelden niet mogelijk.

Deze lezing is een coproductie van het Studium Generale en het Female Faculty Network Twente.


Let op: deze lezing wordt in het Engels gegeven!