3 apr - Tussen verlichting en romantiek

Tussen Verlichting en Romantiek: een analyse van onze cultuur
Kenmerken van de Nederlandse cultuur: directheid, emotionaliteit, korte lontjes. Maar ook: nuchterheid, effectiviteit, functionaliteit. Daarmee lijkt ze een product te zijn van zowel de Romantiek als de Verlichting. Authenticiteit scoort hoog, regelmatig te hoog, efficiƫntie ook - en ondertussen zitten die elkaar ook nog eens in de weg. In dit debat gaan Maarten Doorman en Arjo Klamer op zoek naar de diepere wortels van de Nederlandse cultuur, diagnosticeren ze de tegenspraken, en ontwikkelen ze wellicht iets van een therapie.


Prof. dr. Maarten Doorman werkt als bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en als filosoof aan de Universiteit van Maastricht. In 2004 verscheen van zijn hand het boek De romantische orde. (verkrijgbaar bij de Universiteitsbibliotheek).


Prof. dr. Arjo Klamer is hoogleraar in de Economie van Kunst en Cultuur aan de Erasmus Universiteit. Zijn onderzoek gaat over de waarden van cultuur, waarbij cultuur zowel verwijst naar de kunsten als naar de samenleving.


Dinsdag 3 april, 19.30-21.15 uur. Vrijhof/Amphitheater.

Aanmelden vooraf is niet mogelijk.