Huilen is menselijk / 4 en 11 decemberHuilen is menselijkIedereen laat wel eens een traantje. De een doet dat met veel theater, de ander doet dat stilletjes op een zolderkamer. Huilen is typisch menselijk, dieren - met uitzondering van de spreekwoordelijke krokodil - doen er niet aan. Bij ons bestaan er tranen van pijn en verdriet, maar ook van blijdschap en schoonheid. Onze waterlanders worden zelfs gekoesterd en gecultiveerd in cabaret en kleinkunst en natuurlijk in het levenslied.


dinsdag 4 december

De psychologie van de traan

Prof. dr. Ad Vingerhoets is hoogleraar klinische gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Hij doet ondermeer onderzoek naar verliefdheid, heimwee en huilen. Vingerhoets publiceerde in 2003 Huilen is menselijk: de psychologie van tranen.Jacques Klöters is verhinderd en wordt vervangen door Carel Jansen


Op dinsdag 11 december vertelt prof. dr. Carel Jansen over de herkomst en inhoud van de ‘smartlap’. Ook staat hij stil bij de vraag welke plek de smartlap in onze cultuur inneemt en welke verschuivingen er op treden. Vroeger was het bijvoorbeeld not-done om toe te geven dat je naar André Hazes luisterde, terwijl hij recentelijk op de middenstip van de Arena opgebaard lag! Om de smartlap in onze cultuur in perspectief te plaatsen, maakt Jansen een vergelijking met de smartlap in Zuid-Afrika. Carel Jansen is hoogleraar Business Communication aan de Radboud Universiteit Nijmegen en bijzonder hoogleraar Afrikaans en Nederlands aan de Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika).
Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur. Aanmelden vooraf is niet mogelijk.