Ontregelde geesten op 16 jan

Ontregelde geesten:

van Korsakov tot Gilles de la TouretteDE LEZING VINDT PLAATS IN DE WAAIER, ZAAL 2

ZIE: http://www.utwente.nl/dienstverlening/route/


Psychiaters en neurologen eren hun vakgenoten door vernoeming. Alois Alzheimer, James Parkinson, Hans Asperger, Sergei Korsakov – ze zijn van mensen van vlees en bloed veranderd in namen die nu verwijzen naar een ziekte, een syndroom of een autistische aandoening. Daarbij leverden ze hun voornaam in en al snel ook de rest: de herinnering aan hun leven en de omstandigheden van hun ontdekkingen.

Douwe Draaisma reconstrueert in zijn net verschenen boek
Ontregelde geesten de levens van dertien beroemde ‘namen’ uit de wetenschap van hersenen en geest. Wat hebben ze precies ontdekt? Wie waren hun patiënten? Hoe schreven ze erover? In zijn lezing zal hij zich onder meer richten op de syndromen die verbonden zijn met de namen van Hans Asperger, Sergei Korsakov en Georges Gilles de la Tourette.


Prof. dr. Douwe Draaisma is bijzonder hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde hiervoor de in vele talen vertaalde boeken De Metaforenmachine - een geschiedenis van het geheugen en Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.


Bovenstaande boeken zijn beschikbaar bij de Universiteitsbibliotheek.

Dinsdag 16 januari, 19.30-21.00 uur. Gebouw ‘Waaier’, zaal 2.

Aanmelden vooraf is niet mogelijk.