Tussen domheid en serendipiteit op 23 en 30 janWetenschap tussen domheid en serendipiteitTHIS LECTURE WILL BE IN ENGLISH AT 4.30-5.45 p.m. ON THE SAME DAY in: The Vrijhof: Amphitheater


Creativiteit en doorzettingsvermogen kunnen de wetenschap tot grote bloei brengen. Ze kunnen evenzeer resulteren in onzin. In deze cyclus worden twee uitersten onderzocht. Domheid is meer dan een foute gok, ze is ook de motor van ons bestaan. Om niet aan zijn domheid ten onder te gaan, is de mens gedwongen zijn intelligentie te gebruiken en wetenschap te ontwikkelen. Blunders stimuleren daarbij vooruitgang, mislukking is daarin de basis voor succes. Maar of het genoeg is? De andere kant van de creatieve medaille wordt gevormd door serendipiteit. Dat is de gave een ongezochte vondst te doen. Van dit talent om iets 'toevallig' te ontdekken en uit te vinden worden diverse patronen besproken. Patronen die kunnen helpen bij het verwachten van het onverwachte en bij het vinden van het ongezochte.  


dinsdag 23 januari - Domheid als motor voor onderzoek

Matthijs van Boxsel is gefascineerd door domheid, hetgeen blijkt uit zijn levenslange project: De Encyclopedie van de Domheid die inmiddels in vijftien talen wordt vertaald. In 2006 is het deel Deskundologie of Domheid als Levenskunst verschenen.

In English at 4.30-5.45 p.m. in The Vrijhof/Amphitheater


dinsdag 30 januari - De ongezochte vondst: wetenschap en serendipiteit

Pek van Andel werkt als medisch onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen. In 1992 kreeg hij de Wubbo Ockelsprijs voor zijn onderzoek naar een kunsthoornvlies en in 2000 een IgNobelprijs voor zijn MRI-scans van de humane paring. Hij promoveert binnenkort op het proefschrift Serendipity at work.  

In English at 4.30-5.45 p.m. in The Vrijhof/Amphitheater


Gebouw ‘Waaier’, zaal 2, 19.30-21.00 uur. Aanmelden vooraf is niet mogelijk.