17 & 24 apr - Theater & Lezing
Theater en Lezing


Descartes versus Pascal -de rede versus het hart


Een namiddag in 1647. In een eenvoudige kloostercel in Parijs ontvangt de gevierde filosoof René Descartes het aanstormend talent Blaise Pascal. Het gesprek begint beleefd, maar al snel botsen de opvattingen. Descartes gelooft in de kracht van de ratio, in het voortschrijdend inzicht van de wetenschap. De jeugdige Pascal ziet, hoewel hij reeds naam heeft gemaakt als natuurwetenschapper, vooral de poverheid van de rede. De eenakter De heer Descartes en de jonge Pascal van Jean-Claude Brisville is een voorstelling over geloof en wetenschap, hart en hoofd, verdraagzaamheid en fanatisme. Het stuk beschrijft tegenstellingen die in 2007 niet minder actueel zijn dan in 1647. De messcherpe dialoog wordt opgevoerd door Paul Cobben, hoogleraar Wijsbegeerte in Tilburg, en Redbad Klijnstra, acteur en regisseur.


Op dinsdag 17 april vindt deze theatervoorstelling met Redbad Klijnstra en Paul Cobben plaats.


Op dinsdag 24 april gaat prof. dr. ing. René Munnik, bijzonder hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Twente, dieper in op het denken van Pascal (1623-1662) en Descartes (1596-1650).


Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.

Kaartjes voor de theatervoorstelling kunnen op 17 april vanaf 18.45 uur worden gekocht bij de ingang van de Vrijhof. Studenten betalen €2, niet-studenten €5.