Design / 27 september en 11 oktober

Design
Tafels, stoelen, brievenbussen, stofzuigers, telefoons, tandenborstels. Industriële voorwerpen waaraan niet alleen ingenieurs maar ook vormgevers hebben gewerkt. Hoe realiseren zij die combinatie van functionaliteit en schoonheid? Door welke ideeën worden zij geleid en hoe laten zij zich beïnvloeden door de cultuur? Deze cyclus is opgebouwd rond twee dominante stromingen in onze cultuur. Dit om het oog te scholen bij het kijken naar industriële ontwerpen.


donderdag 27 september - Modernisme

De dominante ontwerpfilosofie van de 20ste eeuw is het functionalisme. Dit is de tijd van glimmende buizenstoelen en gestroomlijnde puntenslijpers. Deze ontwerpfilosofie is gebaseerd op een onvoorwaardelijk geloof in vooruitgang: een betere wereld door wetenschap en techniek.


donderdag 11 oktober - Postmodernisme

In de loop van de jaren ‘70 van de vorige eeuw ontstaat veel kritiek op het functionalisme. De tijd van het postmodernisme – ‘de algemene relativiteitstheorie van het ontwerpen’ - breekt aan: van citruspers op spinnenpoten tot wulpse stoelen van karton. In plaats van de functie komt nu de betekenis centraal te staan. Wat betekent dit voor de industrieel ontwerper?

Deze lezingen worden gegeven door prof. dr. J.W. Drukker, hoogleraar industrieel ontwerpen en designgeschiedenis aan de TU Delft tot medio 2007, vanaf die datum aan de Universiteit Twente.


Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur. Aanmelden vooraf niet mogelijk.