Zweden - Het land van Johnny Ohlsson en de raggarbilar

Het beeld dat Nederlanders van Zweden hebben, wordt sterk bepaald door merken als IKEA, Volvo en Wasa Knäckebröd. Het is het Zweden van wuivende graanvelden en rood geschilderde houten huisjes. In zijn nieuwe fotoboek belicht auteur en fotograaf Peter Timmerman Zweden nét even anders. Hij doorkruist het land op zijn fiets en legt van dichtbij verschillende landschappen, steden, dorpen en het sobere elektrowinkeltje van Johnny Ohlsson vast. Op de verlaten wegen zoeft er af en toe een verbouwde Volvo of Amerikaanse slee voorbij – typische ‘raggarbilar’. Dit boek toont het andere Zweden: van ijstijd en raggarbil tot Kiruna, de stad waar absurde dingen plaatsvinden.

Het fotoboek omvat 64 pagina’s, 28 kleuren- en 15 zwart-witfoto’s. Een vlot geschreven tekst beschrijft hoe de Zweedse landschappen zijn ontstaan en wat zich zoal in het land afspeelt.

Zweden. Het land van Johnny Ohlsson en de raggarbilar (ISBN 978-94-91799-10-5) is geschreven door Peter Timmerman en uitgegeven door uitgever Grote A. Prijs: €20,-. Het is verkrijgbaar bij de boekhandel en via internet.